Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

74% Nederlandse jongeren verslaafd aan Internet

Datum nieuwsfeit: 21-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

BURSON-MARSTELLER

74% VAN NEDERLANDSE JONGEREN: VERSLAAFD AAN INTERNET

Nederlandse jongeren doorbreken de buitenlandse rollenpatronen AMSTERDAM/LONDEN -18 SEPTEMBER 2000- VOLGENS VERWACHTINGEN HEEFT IN

2002 43% VAN DE HUISHOUDENS TOEGANG TOT INTERNET, TEGEN 22,5% VANDAAG.

OPVALLEND IS DE BUITENGEWONE HOGE SNELHEID WAARMEE DE NEDERLANDSE

JONGEREN TECHNOLOGIEEN ALS INTERNET WETEN OP TE PIKKEN: JONGEREN ZIJN

BOVENGEMIDDELD IN HET GEBRUIK VAN INTERNET; 65% VAN HEN HEEFT AL

TOEGANG TOT HET NET.

BIJNA EEN OP DE DRIE (31%) VAN DE NEDERLANDSE INTERNET-GEBRUIKERS IS

JONGER DAN 24 JAAR. UIT ONDERZOEK BLIJKT DAT 98% VAN ALLE

ONDERVRAAGDEN EEN CD-SPELER HEEFT, 81% EEN VIDEORECORDER, 76% EEN

MOBIELE TELEFOON, 36% EEN FAX, 29% EEN CD-RECORDER, 15% EEN

MINIDISCSPELER EN NU, RUIM EEN HALF JAAR NA DE DOORBRAAK VAN NAPSTER

HEEFT 11% AL EEN MP3-SPELER.

Techno-gadgets
Waarom hebben ze al deze technologische gadgets nodig? 'Nederlanders zijn altijd al snel geweest in het overnemen van digitale snufjes', aldus Fred Moolhuijsen, managing director van reclamebureau PMSvW/Y&R. 'Het is daarom niet verwonderlijk dat de nieuwe generatie in de voetsporen van de oudere treedt. En dit doen ze op een typisch Nederlandse manier, waarbij ze voortborduren op de traditie van ruimdenkendheid en zo in contact komen met leeftijdsgenoten over de hele wereld.'

Intelligence Factory (IF), de trendwatchers binnen het wereldwijde Young & Rubicam netwerk, heeft de trend onderzocht, onder de titel 'Europese jongeren on line - Het veroveren van de markt'. Hierin wordt de impact van het toenemende aantal Europese jongeren op het web op het virtuele landschap, e-brand-strategieën en on line zakendoen gemeten. 'Gezien het feit dat de markt zich al lange tijd met name richt op de Amerikaanse jongeren, begeeft dit rapport zich op nog grotendeels onbekend terrein', aldus Marian Salzman, directeur van The Intelligence Factory. 'Een focus op de Europese jongeren is een nieuwe uitdaging.'

Jongeren verkleinen achterstand met USA
Op dit moment wordt het verschil tussen de VS en Nederland op het gebied van Internet steeds kleiner. Het verschil werd in 1999 nog geschat op 13 maanden. Uit de aanzienlijke toename van investeringen in de IT in de afgelopen jaren blijkt dat Nederland nieuwe technologieën met open armen ontvangt. De EITO (European Information Technology Observatory) bericht dat de IT-uitgaven per hoofd van de bevolking van 527 Euro in 1996 zijn gestegen naar 727 Euro in 1999. De IT-markt als geheel is tussen 1999 en 2000 met 9,7% gestegen. Men verwacht dat de stijging volgend jaar 9,9% bedraagt.

Met al deze investeringen in technologie is het niet vreemd dat de Nederlandse jongeren 'zich thuis voelen' op het web. Uit beschikbare gegevens blijkt dat Nederlandse en Zwitserse jongeren zich in gelijke mate op het web begeven, vaker een aansluiting hebben dan hun leeftijdsgenoten in Duitsland, Italië en Spanje, en qua Internet-gebruik alleen onderdoen voor het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. Volgens de EITO is in Europa in het algemeen het gebruik van informatie- en communicatietechnologie door gebruikers in de leeftijd van 15-24 jaar tussen 1997 en 1999 met 26% gestegen. En dat is meer dan in elke andere leeftijdscategorie. In de gehele regio is een op de vier jongeren in de leeftijd van 16-19 jaar een 'gemiddelde' tot 'zware' gebruiker van technologie.

74% jongeren: Internet is verslavend
In een onderzoek van The Intelligence Factory (augustus 2000) naar online jongeren gaven Nederlandse ondervraagden onverdeeld toe dat 'het Internet verslavend is' - ongeveer drie op de vier (74%) waren het hiermee eens. Globaal is 89% van de Europese jongeren in de leeftijd van 16-19 jaar 'geïnteresseerd in nieuwe technologieën in het algemeen'. Ook geven ze van alle leeftijdscategorieën het minst vaak toe dat 'het Internet te ingewikkeld is': slechts 16% vond dit namelijk wel.

Jonger en vaker 'wired'
Als we uit een vergelijking tussen de jongere en oudere tieners conclusies mogen trekken, gaat Nederland in een nog sneller tempo digitaal. Uit een recentelijk on line onderzoek onder 13-19-jarigen blijkt bijvoorbeeld dat jonge tieners tot 15 jaar vaker in het bezit waren van een fax, videorecorder, mobiele telefoon, cd-speler, cd-recorder, minidiscspeler of MP3-speler dan hun oudere tegenhangers. En de 'generatiekloof' bleek soms aanzienlijk: zo waren bijna twee keer zoveel jongere tieners in het bezit van een cd-recorder (46,8% vs. 27,1% in de leeftijd van 16-19 jaar), en bezat een aanzienlijk hoger percentage een mobiele telefoon (85,1% vs. 75,4%). Ter versterking van de gedachte dat leeftijd en omgang met technologie aan elkaar gerelateerd zijn: in het onderzoek van de IF waren jongere Nederlandse jongeren minder vaak 'bang dat technologie ons leven gaat overnemen'. Slechts 17,4% van jongeren in de leeftijd van 13-15 jaar was dit wel, vergeleken met 28% van de 16-19-jarige ondervraagden.

Geen sociaal leven zonder mobiele telefoon - the real life becomes virtual
Hoewel Nederlandse jongeren ongetwijfeld tot de meest technologiekundigen van Europa behoren, geeft de uitgebreide enquête van de IF aan dat zij minder geïnteresseerd zijn in de werking van de technologie dan wat deze voor hun leven kan betekenen. Zo horen mobiele telefoons volgens een ondervraagde tot een van de 'primaire levensbehoeften' van de mens, omdat je 'zonder mobiele telefoon geen sociaal leven kunt hebben'. En dat is niet slechts één mening. Toen een Nederlandse barman recentelijk werd gevraagd café Palladium in Amsterdam te omschrijven, antwoordde hij: 'Er komen hier veel knappe blonde meiden en aan elke tafel zitten minimaal drie mensen met een mobiele telefoon.'

Nog maar even en deze telefoons zullen niet meer alleen worden gebruikt voor gesprekken, maar ook een normaal middel worden om toegang tot het Internet te krijgen. Volgens de prognoses zullen in 2002 48 miljoen mensen een digitale telefoon hebben waarmee toegang kan worden verkregen tot het Internet, en verwacht wordt dat dit aantal zal toenemen tot 204 miljoen in 2005. De verspreiding van middelen waarmee je het Internet op kunt - telefoon, televisie of mobiele, intelligente apparatuur - zullen het landschap van het dagelijkse sociale leven van jongeren ingrijpend veranderen. Op diverse plaatsen maken internetzuilen met e-mail al deel uit van het straatbeeld.

Nederland wereldwijs met zorgeloze ouders
In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maken ouders zich zorgen dat hun kinderen door het Internet geïsoleerd raken. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar de virtuele wereld wordt gezien als een nieuwe manier om contact te leggen. In het onderzoek van de IF had slechts een op de tien (10,2%) Nederlandse jongeren het gevoel dat ze een aspect van hun sociale leven opofferden om te internetten. Op de vraag welke sites ze het vaakst bezochten, antwoordden bijna twee op de vijf Nederlandse jongeren (38,3%) in één peiling hotmail.com. In een andere peiling zei 59,4% van de 15-19-jarigen dat ze online gaan om e-mail te verzenden of te lezen. Meer dan een op de twee (50,7%) gaat op het Internet om te chatten.

Soms breidt de relatie tussen online vrienden zich uit naar de offline wereld, zoals een 15-jarig meisje in het IF-onderzoek opmerkte: 'Ik kwam in contact met een Australische jongen en hij heeft mij hier in Nederland opgezocht.' Toen de ondervraagden werd gevraagd naar het belangrijkste aspect van de manier waarop het Internet hun tienerjaren heeft beïnvloed, gaven enkele reacties blijk van de openheid ten opzichte van andere culturen, het handelsmerk van Nederland. 'Nu sta ik open voor en heb toegang tot allerlei meningen, opvattingen en levensstijlen', aldus een 14-jarig meisje. 'Ik ben er een completer mens van geworden.' Een 18-jarige mannelijke ondervraagde merkte op: 'Je ziet meer van de wereld. Eerst waren het alleen maar spelletjes... Nu zijn de mogelijkheden onbeperkt.'

Een andere bevinding van The Intelligence Factory die de Nederlandse jongeren onderscheidt van hun leeftijdsgenoten in de rest van Europa en de wereld, is dat er bijna net zoveel Nederlandse jongens als meisjes zijn die het Internet voornamelijk gebruiken voor communicatie (e-mail, chatten), in tegenstelling tot spelletjes en amusement. Dit staat in schril contrast met de bevindingen binnen andere groepen Internet-gebruikers.

E-Commerce: Nederlandse jongens vaker online
Een ander duidelijk verschil met jongeren in de meeste andere landen is dat de Nederlandse jongens vaker online winkelen dan de meisjes. In het onderzoek zeiden bijna twee keer zoveel meisjes (51,4% vs. 27,8% van de jongens) dat het Internet 'geen invloed' heeft op hun koopgedrag. Ook een recente peiling geeft aan dat er meer jongens on line hebben gewinkeld dan meisjes (25,2% vs. 19,3%). Van de e-shoppers zeiden jongens twee keer zo vaak dat hun meest recente aankoop computerhardware of elektronica was (14,9% vs. 8,1%) en meer dan acht keer zo vaak dat ze on line kaartjes kochten voor de schouwburg, een concert of de bioscoop (6,8% vs. 0,8%). Meisjes kopen juist vaker boeken en tijdschriften (30% vs. 14,4%), muziek/cd's/video's (64,9% vs. 55,7%), kleding/schoenen/persoonlijke accessoires (19,3% vs. 15,4%) en cadeaus zoals bloemen of sieraden (20,8% vs. 2,3%) via het Internet.

The Intelligence Factory is het kennis- en toekomstbedrijf binnen Young & Rubicam Inc., is een toonaangevend wereldwijd marketing- en communicatiebedrijf met 339 kantoren in 73 landen. Het laatste rapport van de IF, 'Europese jongeren on line - Het veroveren van de markt', omvat een eigen onderzoek naar jongeren en het Internet-gebruik. Het onderzoek is online uitgevoerd in augustus 2000 onder een zelfgekozen panel van jongeren over de gehele wereld. Het rapport is een uitgebreide kwalitatieve en kwantitatieve analyse van deze groeiende markt en maakt gebruik van verschillende belangrijke gegevensbronnen, waaronder Trendscout-rapporten van de IF en nieuwe segmenten van gezamenlijk Europees onderzoek. Daarnaast maakt het rapport gebruik van een aantal andere bronnen, zoals
jongeren-over-jongeren-onderzoeken, jongerentijdschriften, en media- en bedrijfsrapporten over onderwerpen, trends, en gebeurtenissen die invloed hebben op de Europese jongerenmarkt. Leidinggevenden van Y&R krijgen het volledige rapport op aanvraag. Vanaf 20 september is het on line te koop via www.intelligencefactory.com.

21 sep 00 11:29

BURSON-MARSTELLER

74% VAN NEDERLANDSE JONGEREN: VERSLAAFD AAN INTERNET

Dit is een origineel persbericht.
Niet het ANP, maar de afzender van dit bericht is verantwoordelijk voor de inhoud.

Nederlandse jongeren doorbreken de buitenlandse rollenpatronen AMSTERDAM/LONDEN -18 SEPTEMBER 2000- VOLGENS VERWACHTINGEN HEEFT IN

2002 43% VAN DE HUISHOUDENS TOEGANG TOT INTERNET, TEGEN 22,5% VANDAAG.

OPVALLEND IS DE BUITENGEWONE HOGE SNELHEID WAARMEE DE NEDERLANDSE

JONGEREN TECHNOLOGIEEN ALS INTERNET WETEN OP TE PIKKEN: JONGEREN ZIJN

BOVENGEMIDDELD IN HET GEBRUIK VAN INTERNET; 65% VAN HEN HEEFT AL

TOEGANG TOT HET NET.

BIJNA EEN OP DE DRIE (31%) VAN DE NEDERLANDSE INTERNET-GEBRUIKERS IS

JONGER DAN 24 JAAR. UIT ONDERZOEK BLIJKT DAT 98% VAN ALLE

ONDERVRAAGDEN EEN CD-SPELER HEEFT, 81% EEN VIDEORECORDER, 76% EEN

MOBIELE TELEFOON, 36% EEN FAX, 29% EEN CD-RECORDER, 15% EEN

MINIDISCSPELER EN NU, RUIM EEN HALF JAAR NA DE DOORBRAAK VAN NAPSTER

HEEFT 11% AL EEN MP3-SPELER.

Techno-gadgets
Waarom hebben ze al deze technologische gadgets nodig? 'Nederlanders zijn altijd al snel geweest in het overnemen van digitale snufjes', aldus Fred Moolhuijsen, managing director van reclamebureau PMSvW/Y&R. 'Het is daarom niet verwonderlijk dat de nieuwe generatie in de voetsporen van de oudere treedt. En dit doen ze op een typisch Nederlandse manier, waarbij ze voortborduren op de traditie van ruimdenkendheid en zo in contact komen met leeftijdsgenoten over de hele wereld.'

Intelligence Factory (IF), de trendwatchers binnen het wereldwijde Young & Rubicam netwerk, heeft de trend onderzocht, onder de titel 'Europese jongeren on line - Het veroveren van de markt'. Hierin wordt de impact van het toenemende aantal Europese jongeren op het web op het virtuele landschap, e-brand-strategieën en on line zakendoen gemeten. 'Gezien het feit dat de markt zich al lange tijd met name richt op de Amerikaanse jongeren, begeeft dit rapport zich op nog grotendeels onbekend terrein', aldus Marian Salzman, directeur van The Intelligence Factory. 'Een focus op de Europese jongeren is een nieuwe uitdaging.'

Jongeren verkleinen achterstand met USA
Op dit moment wordt het verschil tussen de VS en Nederland op het gebied van Internet steeds kleiner. Het verschil werd in 1999 nog geschat op 13 maanden. Uit de aanzienlijke toename van investeringen in de IT in de afgelopen jaren blijkt dat Nederland nieuwe technologieën met open armen ontvangt. De EITO (European Information Technology Observatory) bericht dat de IT-uitgaven per hoofd van de bevolking van 527 Euro in 1996 zijn gestegen naar 727 Euro in 1999. De IT-markt als geheel is tussen 1999 en 2000 met 9,7% gestegen. Men verwacht dat de stijging volgend jaar 9,9% bedraagt.

Met al deze investeringen in technologie is het niet vreemd dat de Nederlandse jongeren 'zich thuis voelen' op het web. Uit beschikbare gegevens blijkt dat Nederlandse en Zwitserse jongeren zich in gelijke mate op het web begeven, vaker een aansluiting hebben dan hun leeftijdsgenoten in Duitsland, Italië en Spanje, en qua Internet-gebruik alleen onderdoen voor het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. Volgens de EITO is in Europa in het algemeen het gebruik van informatie- en communicatietechnologie door gebruikers in de leeftijd van 15-24 jaar tussen 1997 en 1999 met 26% gestegen. En dat is meer dan in elke andere leeftijdscategorie. In de gehele regio is een op de vier jongeren in de leeftijd van 16-19 jaar een 'gemiddelde' tot 'zware' gebruiker van technologie.

74% jongeren: Internet is verslavend
In een onderzoek van The Intelligence Factory (augustus 2000) naar online jongeren gaven Nederlandse ondervraagden onverdeeld toe dat 'het Internet verslavend is' - ongeveer drie op de vier (74%) waren het hiermee eens. Globaal is 89% van de Europese jongeren in de leeftijd van 16-19 jaar 'geïnteresseerd in nieuwe technologieën in het algemeen'. Ook geven ze van alle leeftijdscategorieën het minst vaak toe dat 'het Internet te ingewikkeld is': slechts 16% vond dit namelijk wel.

Jonger en vaker 'wired'
Als we uit een vergelijking tussen de jongere en oudere tieners conclusies mogen trekken, gaat Nederland in een nog sneller tempo digitaal. Uit een recentelijk on line onderzoek onder 13-19-jarigen blijkt bijvoorbeeld dat jonge tieners tot 15 jaar vaker in het bezit waren van een fax, videorecorder, mobiele telefoon, cd-speler, cd-recorder, minidiscspeler of MP3-speler dan hun oudere tegenhangers. En de 'generatiekloof' bleek soms aanzienlijk: zo waren bijna twee keer zoveel jongere tieners in het bezit van een cd-recorder (46,8% vs. 27,1% in de leeftijd van 16-19 jaar), en bezat een aanzienlijk hoger percentage een mobiele telefoon (85,1% vs. 75,4%). Ter versterking van de gedachte dat leeftijd en omgang met technologie aan elkaar gerelateerd zijn: in het onderzoek van de IF waren jongere Nederlandse jongeren minder vaak 'bang dat technologie ons leven gaat overnemen'. Slechts 17,4% van jongeren in de leeftijd van 13-15 jaar was dit wel, vergeleken met 28% van de 16-19-jarige ondervraagden.

Geen sociaal leven zonder mobiele telefoon - the real life becomes virtual
Hoewel Nederlandse jongeren ongetwijfeld tot de meest technologiekundigen van Europa behoren, geeft de uitgebreide enquête van de IF aan dat zij minder geïnteresseerd zijn in de werking van de technologie dan wat deze voor hun leven kan betekenen. Zo horen mobiele telefoons volgens een ondervraagde tot een van de 'primaire levensbehoeften' van de mens, omdat je 'zonder mobiele telefoon geen sociaal leven kunt hebben'. En dat is niet slechts één mening. Toen een Nederlandse barman recentelijk werd gevraagd café Palladium in Amsterdam te omschrijven, antwoordde hij: 'Er komen hier veel knappe blonde meiden en aan elke tafel zitten minimaal drie mensen met een mobiele telefoon.'

Nog maar even en deze telefoons zullen niet meer alleen worden gebruikt voor gesprekken, maar ook een normaal middel worden om toegang tot het Internet te krijgen. Volgens de prognoses zullen in 2002 48 miljoen mensen een digitale telefoon hebben waarmee toegang kan worden verkregen tot het Internet, en verwacht wordt dat dit aantal zal toenemen tot 204 miljoen in 2005. De verspreiding van middelen waarmee je het Internet op kunt - telefoon, televisie of mobiele, intelligente apparatuur - zullen het landschap van het dagelijkse sociale leven van jongeren ingrijpend veranderen. Op diverse plaatsen maken internetzuilen met e-mail al deel uit van het straatbeeld.

Nederland wereldwijs met zorgeloze ouders
In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maken ouders zich zorgen dat hun kinderen door het Internet geïsoleerd raken. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar de virtuele wereld wordt gezien als een nieuwe manier om contact te leggen. In het onderzoek van de IF had slechts een op de tien (10,2%) Nederlandse jongeren het gevoel dat ze een aspect van hun sociale leven opofferden om te internetten. Op de vraag welke sites ze het vaakst bezochten, antwoordden bijna twee op de vijf Nederlandse jongeren (38,3%) in één peiling hotmail.com. In een andere peiling zei 59,4% van de 15-19-jarigen dat ze online gaan om e-mail te verzenden of te lezen. Meer dan een op de twee (50,7%) gaat op het Internet om te chatten.

Soms breidt de relatie tussen online vrienden zich uit naar de offline wereld, zoals een 15-jarig meisje in het IF-onderzoek opmerkte: 'Ik kwam in contact met een Australische jongen en hij heeft mij hier in Nederland opgezocht.' Toen de ondervraagden werd gevraagd naar het belangrijkste aspect van de manier waarop het Internet hun tienerjaren heeft beïnvloed, gaven enkele reacties blijk van de openheid ten opzichte van andere culturen, het handelsmerk van Nederland. 'Nu sta ik open voor en heb toegang tot allerlei meningen, opvattingen en levensstijlen', aldus een 14-jarig meisje. 'Ik ben er een completer mens van geworden.' Een 18-jarige mannelijke ondervraagde merkte op: 'Je ziet meer van de wereld. Eerst waren het alleen maar spelletjes... Nu zijn de mogelijkheden onbeperkt.'

Een andere bevinding van The Intelligence Factory die de Nederlandse jongeren onderscheidt van hun leeftijdsgenoten in de rest van Europa en de wereld, is dat er bijna net zoveel Nederlandse jongens als meisjes zijn die het Internet voornamelijk gebruiken voor communicatie (e-mail, chatten), in tegenstelling tot spelletjes en amusement. Dit staat in schril contrast met de bevindingen binnen andere groepen Internet-gebruikers.

E-Commerce: Nederlandse jongens vaker online
Een ander duidelijk verschil met jongeren in de meeste andere landen is dat de Nederlandse jongens vaker online winkelen dan de meisjes. In het onderzoek zeiden bijna twee keer zoveel meisjes (51,4% vs. 27,8% van de jongens) dat het Internet 'geen invloed' heeft op hun koopgedrag. Ook een recente peiling geeft aan dat er meer jongens on line hebben gewinkeld dan meisjes (25,2% vs. 19,3%). Van de e-shoppers zeiden jongens twee keer zo vaak dat hun meest recente aankoop computerhardware of elektronica was (14,9% vs. 8,1%) en meer dan acht keer zo vaak dat ze on line kaartjes kochten voor de schouwburg, een concert of de bioscoop (6,8% vs. 0,8%). Meisjes kopen juist vaker boeken en tijdschriften (30% vs. 14,4%), muziek/cd's/video's (64,9% vs. 55,7%), kleding/schoenen/persoonlijke accessoires (19,3% vs. 15,4%) en cadeaus zoals bloemen of sieraden (20,8% vs. 2,3%) via het Internet.

The Intelligence Factory is het kennis- en toekomstbedrijf binnen Young & Rubicam Inc., is een toonaangevend wereldwijd marketing- en communicatiebedrijf met 339 kantoren in 73 landen. Het laatste rapport van de IF, 'Europese jongeren on line - Het veroveren van de markt', omvat een eigen onderzoek naar jongeren en het Internet-gebruik. Het onderzoek is online uitgevoerd in augustus 2000 onder een zelfgekozen panel van jongeren over de gehele wereld. Het rapport is een uitgebreide kwalitatieve en kwantitatieve analyse van deze groeiende markt en maakt gebruik van verschillende belangrijke gegevensbronnen, waaronder Trendscout-rapporten van de IF en nieuwe segmenten van gezamenlijk Europees onderzoek. Daarnaast maakt het rapport gebruik van een aantal andere bronnen, zoals
jongeren-over-jongeren-onderzoeken, jongerentijdschriften, en media- en bedrijfsrapporten over onderwerpen, trends, en gebeurtenissen die invloed hebben op de Europese jongerenmarkt. Leidinggevenden van Y&R krijgen het volledige rapport op aanvraag. Vanaf 20 september is het on line te koop via www.intelligencefactory.com.

ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

Dit is een origineel persbericht.
Niet het ANP, maar de afzender van dit bericht is verantwoordelijk voor de inhoud.

Nederlandse jongeren doorbreken de buitenlandse rollenpatronen AMSTERDAM/LONDEN -18 SEPTEMBER 2000- VOLGENS VERWACHTINGEN HEEFT IN

2002 43% VAN DE HUISHOUDENS TOEGANG TOT INTERNET, TEGEN 22,5% VANDAAG.

OPVALLEND IS DE BUITENGEWONE HOGE SNELHEID WAARMEE DE NEDERLANDSE

JONGEREN TECHNOLOGIEEN ALS INTERNET WETEN OP TE PIKKEN: JONGEREN ZIJN

BOVENGEMIDDELD IN HET GEBRUIK VAN INTERNET; 65% VAN HEN HEEFT AL

TOEGANG TOT HET NET.

BIJNA EEN OP DE DRIE (31%) VAN DE NEDERLANDSE INTERNET-GEBRUIKERS IS

JONGER DAN 24 JAAR. UIT ONDERZOEK BLIJKT DAT 98% VAN ALLE

ONDERVRAAGDEN EEN CD-SPELER HEEFT, 81% EEN VIDEORECORDER, 76% EEN

MOBIELE TELEFOON, 36% EEN FAX, 29% EEN CD-RECORDER, 15% EEN

MINIDISCSPELER EN NU, RUIM EEN HALF JAAR NA DE DOORBRAAK VAN NAPSTER

HEEFT 11% AL EEN MP3-SPELER.

Techno-gadgets
Waarom hebben ze al deze technologische gadgets nodig? 'Nederlanders zijn altijd al snel geweest in het overnemen van digitale snufjes', aldus Fred Moolhuijsen, managing director van reclamebureau PMSvW/Y&R. 'Het is daarom niet verwonderlijk dat de nieuwe generatie in de voetsporen van de oudere treedt. En dit doen ze op een typisch Nederlandse manier, waarbij ze voortborduren op de traditie van ruimdenkendheid en zo in contact komen met leeftijdsgenoten over de hele wereld.'

Intelligence Factory (IF), de trendwatchers binnen het wereldwijde Young & Rubicam netwerk, heeft de trend onderzocht, onder de titel 'Europese jongeren on line - Het veroveren van de markt'. Hierin wordt de impact van het toenemende aantal Europese jongeren op het web op het virtuele landschap, e-brand-strategieën en on line zakendoen gemeten. 'Gezien het feit dat de markt zich al lange tijd met name richt op de Amerikaanse jongeren, begeeft dit rapport zich op nog grotendeels onbekend terrein', aldus Marian Salzman, directeur van The Intelligence Factory. 'Een focus op de Europese jongeren is een nieuwe uitdaging.'

Jongeren verkleinen achterstand met USA
Op dit moment wordt het verschil tussen de VS en Nederland op het gebied van Internet steeds kleiner. Het verschil werd in 1999 nog geschat op 13 maanden. Uit de aanzienlijke toename van investeringen in de IT in de afgelopen jaren blijkt dat Nederland nieuwe technologieën met open armen ontvangt. De EITO (European Information Technology Observatory) bericht dat de IT-uitgaven per hoofd van de bevolking van 527 Euro in 1996 zijn gestegen naar 727 Euro in 1999. De IT-markt als geheel is tussen 1999 en 2000 met 9,7% gestegen. Men verwacht dat de stijging volgend jaar 9,9% bedraagt.

Met al deze investeringen in technologie is het niet vreemd dat de Nederlandse jongeren 'zich thuis voelen' op het web. Uit beschikbare gegevens blijkt dat Nederlandse en Zwitserse jongeren zich in gelijke mate op het web begeven, vaker een aansluiting hebben dan hun leeftijdsgenoten in Duitsland, Italië en Spanje, en qua Internet-gebruik alleen onderdoen voor het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden. Volgens de EITO is in Europa in het algemeen het gebruik van informatie- en communicatietechnologie door gebruikers in de leeftijd van 15-24 jaar tussen 1997 en 1999 met 26% gestegen. En dat is meer dan in elke andere leeftijdscategorie. In de gehele regio is een op de vier jongeren in de leeftijd van 16-19 jaar een 'gemiddelde' tot 'zware' gebruiker van technologie.

74% jongeren: Internet is verslavend
In een onderzoek van The Intelligence Factory (augustus 2000) naar online jongeren gaven Nederlandse ondervraagden onverdeeld toe dat 'het Internet verslavend is' - ongeveer drie op de vier (74%) waren het hiermee eens. Globaal is 89% van de Europese jongeren in de leeftijd van 16-19 jaar 'geïnteresseerd in nieuwe technologieën in het algemeen'. Ook geven ze van alle leeftijdscategorieën het minst vaak toe dat 'het Internet te ingewikkeld is': slechts 16% vond dit namelijk wel.

Jonger en vaker 'wired'
Als we uit een vergelijking tussen de jongere en oudere tieners conclusies mogen trekken, gaat Nederland in een nog sneller tempo digitaal. Uit een recentelijk on line onderzoek onder 13-19-jarigen blijkt bijvoorbeeld dat jonge tieners tot 15 jaar vaker in het bezit waren van een fax, videorecorder, mobiele telefoon, cd-speler, cd-recorder, minidiscspeler of MP3-speler dan hun oudere tegenhangers. En de 'generatiekloof' bleek soms aanzienlijk: zo waren bijna twee keer zoveel jongere tieners in het bezit van een cd-recorder (46,8% vs. 27,1% in de leeftijd van 16-19 jaar), en bezat een aanzienlijk hoger percentage een mobiele telefoon (85,1% vs. 75,4%). Ter versterking van de gedachte dat leeftijd en omgang met technologie aan elkaar gerelateerd zijn: in het onderzoek van de IF waren jongere Nederlandse jongeren minder vaak 'bang dat technologie ons leven gaat overnemen'. Slechts 17,4% van jongeren in de leeftijd van 13-15 jaar was dit wel, vergeleken met 28% van de 16-19-jarige ondervraagden.

Geen sociaal leven zonder mobiele telefoon - the real life becomes virtual
Hoewel Nederlandse jongeren ongetwijfeld tot de meest technologiekundigen van Europa behoren, geeft de uitgebreide enquête van de IF aan dat zij minder geïnteresseerd zijn in de werking van de technologie dan wat deze voor hun leven kan betekenen. Zo horen mobiele telefoons volgens een ondervraagde tot een van de 'primaire levensbehoeften' van de mens, omdat je 'zonder mobiele telefoon geen sociaal leven kunt hebben'. En dat is niet slechts één mening. Toen een Nederlandse barman recentelijk werd gevraagd café Palladium in Amsterdam te omschrijven, antwoordde hij: 'Er komen hier veel knappe blonde meiden en aan elke tafel zitten minimaal drie mensen met een mobiele telefoon.'

Nog maar even en deze telefoons zullen niet meer alleen worden gebruikt voor gesprekken, maar ook een normaal middel worden om toegang tot het Internet te krijgen. Volgens de prognoses zullen in 2002 48 miljoen mensen een digitale telefoon hebben waarmee toegang kan worden verkregen tot het Internet, en verwacht wordt dat dit aantal zal toenemen tot 204 miljoen in 2005. De verspreiding van middelen waarmee je het Internet op kunt - telefoon, televisie of mobiele, intelligente apparatuur - zullen het landschap van het dagelijkse sociale leven van jongeren ingrijpend veranderen. Op diverse plaatsen maken internetzuilen met e-mail al deel uit van het straatbeeld.

Nederland wereldwijs met zorgeloze ouders
In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk maken ouders zich zorgen dat hun kinderen door het Internet geïsoleerd raken. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar de virtuele wereld wordt gezien als een nieuwe manier om contact te leggen. In het onderzoek van de IF had slechts een op de tien (10,2%) Nederlandse jongeren het gevoel dat ze een aspect van hun sociale leven opofferden om te internetten. Op de vraag welke sites ze het vaakst bezochten, antwoordden bijna twee op de vijf Nederlandse jongeren (38,3%) in één peiling hotmail.com. In een andere peiling zei 59,4% van de 15-19-jarigen dat ze online gaan om e-mail te verzenden of te lezen. Meer dan een op de twee (50,7%) gaat op het Internet om te chatten.

Soms breidt de relatie tussen online vrienden zich uit naar de offline wereld, zoals een 15-jarig meisje in het IF-onderzoek opmerkte: 'Ik kwam in contact met een Australische jongen en hij heeft mij hier in Nederland opgezocht.' Toen de ondervraagden werd gevraagd naar het belangrijkste aspect van de manier waarop het Internet hun tienerjaren heeft beïnvloed, gaven enkele reacties blijk van de openheid ten opzichte van andere culturen, het handelsmerk van Nederland. 'Nu sta ik open voor en heb toegang tot allerlei meningen, opvattingen en levensstijlen', aldus een 14-jarig meisje. 'Ik ben er een completer mens van geworden.' Een 18-jarige mannelijke ondervraagde merkte op: 'Je ziet meer van de wereld. Eerst waren het alleen maar spelletjes... Nu zijn de mogelijkheden onbeperkt.'

Een andere bevinding van The Intelligence Factory die de Nederlandse jongeren onderscheidt van hun leeftijdsgenoten in de rest van Europa en de wereld, is dat er bijna net zoveel Nederlandse jongens als meisjes zijn die het Internet voornamelijk gebruiken voor communicatie (e-mail, chatten), in tegenstelling tot spelletjes en amusement. Dit staat in schril contrast met de bevindingen binnen andere groepen Internet-gebruikers.

E-Commerce: Nederlandse jongens vaker online
Een ander duidelijk verschil met jongeren in de meeste andere landen is dat de Nederlandse jongens vaker online winkelen dan de meisjes. In het onderzoek zeiden bijna twee keer zoveel meisjes (51,4% vs. 27,8% van de jongens) dat het Internet 'geen invloed' heeft op hun koopgedrag. Ook een recente peiling geeft aan dat er meer jongens on line hebben gewinkeld dan meisjes (25,2% vs. 19,3%). Van de e-shoppers zeiden jongens twee keer zo vaak dat hun meest recente aankoop computerhardware of elektronica was (14,9% vs. 8,1%) en meer dan acht keer zo vaak dat ze on line kaartjes kochten voor de schouwburg, een concert of de bioscoop (6,8% vs. 0,8%). Meisjes kopen juist vaker boeken en tijdschriften (30% vs. 14,4%), muziek/cd's/video's (64,9% vs. 55,7%), kleding/schoenen/persoonlijke accessoires (19,3% vs. 15,4%) en cadeaus zoals bloemen of sieraden (20,8% vs. 2,3%) via het Internet.

The Intelligence Factory is het kennis- en toekomstbedrijf binnen Young & Rubicam Inc., is een toonaangevend wereldwijd marketing- en communicatiebedrijf met 339 kantoren in 73 landen. Het laatste rapport van de IF, 'Europese jongeren on line - Het veroveren van de markt', omvat een eigen onderzoek naar jongeren en het Internet-gebruik. Het onderzoek is online uitgevoerd in augustus 2000 onder een zelfgekozen panel van jongeren over de gehele wereld. Het rapport is een uitgebreide kwalitatieve en kwantitatieve analyse van deze groeiende markt en maakt gebruik van verschillende belangrijke gegevensbronnen, waaronder Trendscout-rapporten van de IF en nieuwe segmenten van gezamenlijk Europees onderzoek. Daarnaast maakt het rapport gebruik van een aantal andere bronnen, zoals
jongeren-over-jongeren-onderzoeken, jongerentijdschriften, en media- en bedrijfsrapporten over onderwerpen, trends, en gebeurtenissen die invloed hebben op de Europese jongerenmarkt. Leidinggevenden van Y&R krijgen het volledige rapport op aanvraag. Vanaf 20 september is het on line te koop via www.intelligencefactory.com.

ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

21 sep 00 11:29

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...