Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europese regels problematisch voor uitleenbeleid musea

Datum nieuwsfeit: 21-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA


Brussel, 21 september 2000

Europese regels problematisch voor uitleenbeleid musea

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, gaat de problemen onderzoeken die musea ondervinden bij het organiseren van gezamenlijke tentoonstellingen. Dit schrijft Eurocommissaris Bolkestein in reactie op vragen van CDA-Europarlementariërs Hanja Maij-Weggen en Maria Martens over problemen die met name het Fries Museum heeft ondervonden bij de organisatie van de internationale tentoonstelling "Koningen van de Noordzee".

De tentoonstelling Koningen van de Noordzee was een samenwerkingsproject van musea uit Nederland, Denemarken, Engeland, Duitsland en Noorwegen. Omdat de regels betreffende de financiering en bruikleenbeleid per land erg verschillend zijn duurde het meer dan twee jaar om de tentoonstelling te realiseren.

Commissaris Bolkestein erkent in zijn antwoord dat Europese regels met betrekking tot bescherming van nationaal erfgoed het uitlenen van topstukken kunnen belemmeren. De Europese Commissie wil dit aspect van de regelgeving onderzoeken.

Maria Martens (cultuurbeleid) vindt het antwoord van Bolkestein nogal magertjes: "Uit alles blijkt dat het onderwerp hem niet echt interesseert. Het antwoord komt erg laat:maanden na het stellen van de vragen. Bolkestein zegt weliswaar dat hij het probleem inziet en dat hij daar "bijzondere aandacht" aan wil besteden, maar geeft niet aan wat hij feitelijk wil doen aan harmonisatie van wetgeving op dit gebied. Daar zal ik dus vervolgvragen over stellen, alsook over de tijdsplanning. Indien nodig zal ik het plenair in het vragenuur aan de orde stellen."

Woordvoerder: Maria Martens, telefoon 00-32 2 284 5857 Voor meer bijzonderheden: Eduard Slootweg, voorlichter EVP-ED fractie. telefoon 00-32 75 721 280.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie