Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plan Nieuwegein voor tribune langs water Herenstraat

Datum nieuwsfeit: 21-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Plan gemeente: tribune langs water Herenstraat
(21 september)

Zoals het er nu naar uitziet, krijgt de Herenstraat tegen het eind van het voorjaar een soort tribune van 150 meter lang, met uitzicht op het Merwedekanaal. Wethouder Stadsbeheer Riet van der Nat van de gemeente Nieuwegein heeft dinsdagavond 19 september in aanwezigheid van ongeveer 25 geïnteresseerden dit voorlopig gemeentelijk plan voor de kademuur langs een deel van de Herenstraat gepresenteerd. De reacties uit de zaal op het ontwerp van de nieuwe kademuur waren positief. Een heel mooi plan, zoals iemand uit de zaal het verwoordde.

In mei dit jaar heeft de gemeente een deel van de Herenstraat langs de kademuur afgezet naar aanleiding van de ontdekking dat de kademuur het gevaar loopt te bezwijken. Direct daarna zijn voorbereidingen getroffen om de kademuur te herstellen. In de zomer heeft de gemeenteraad bijna een miljoen gulden vrijgemaakt voor een snelle aanpak van de kademuur. De planontwikkeling heeft intussen geleid tot het idee van de tribune.
Het voorlopige plan houdt in dat de huidige kademuur wordt vervangen door betonnen delen die gezamenlijk een soort van tribune vormen die afloopt vanaf straatniveau tot vlonderniveau. Anders gezegd: de kademuur wordt een trap met treden van 75 cm. Aan de noordkant, de zuidkant en halverwege wordt de tribune voorzien van een trap met ´gewone´ treden.
De nieuwe kademuur komt ongeveer 1 meter verder het water in te staan dan de huidige kademuur. Daardoor wordt het trottoir langs de kademuur ongeveer een halve meter breder. De nieuwe tribune wordt ongeveer 1,5 meter breed. De vlonder wordt daardoor ongeveer 35 cm minder breed.

Uitvoering
Zo´n 50 meter kademuur bij de Rijnhuizerbrug wordt ook vernieuwd. Deze wordt niet als tribune vormgegeven, maar als rechte wand met vlonder. De werkzaamheden aan dit stuk kademuur zijn onlangs gestart. Heiwerkzaamheden voor dit stuk duren tot en met de eerste week van oktober. Naar verwachting is dit stuk kademuur februari 2001 klaar. Rond de jaarwisseling starten de werkzaamheden aan de rest van de kademuur. Het heien voor dát stuk begint in de tweede helft van januari 2001. De nieuwe keerwand geplaatst op een manier die een minimum aan heiwerk met zich meebrengt. Naar verwachting is de totale kademuur in het begin van de zomer 2001.
De kade aan de overkant (oostzijde) van het Merwedekanaal valt niet onder de herstelwerkzaamheden: deze kade valt onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat.

Bestrating
Een aantal bewoners van de Herenstraat gaf aan dat ze de stoep bovenlangs de tribune graag voorzien zagen van een goed begaanbare bestrating. Momenteel is die stoep aangelegd met keien die de straat weliswaar een passende uitstraling geven, maar die volgens de bewoners moeilijk begaanbaar zijn. De wethouder gaf aan dat de gemeente daar nog naar zou kijken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie