Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PVDA stelt vragen over mensenrechten in Tsjetsjeni‰

Datum nieuwsfeit: 21-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragen21.009 vragenformulier 21 september 2000

2000100120

Vragen van de leden Koenders en Timmermans (beiden PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de mensenrechtensituatie in Tsjetsjenië. (21 september 2000)


1


Kent u de uitvoerige reportage in de Los Angeles Times over voortdurende mensenrechtenschendingen door Russische troepen in Tsjetsjenië? 1)


2

Deelt u de mening dat de in de reportage opgenomen verslagen van gesprekken met Russische (para)militairen en politiemensen, duiden op systematische en zeer ernstige mensenrechtenschendingen, die niet alleen door de autoriteiten worden gedoogd, maar zelfs door commandanten worden aangemoedigd?


3

Is het waar dat tot op heden nog geen enkele verdachte van mensenrechtenschendingen voor de militaire dan wel civiele rechter is hoeven verschijnen? Deelt u de mening dat plegers van mensenrechtenschendingen de facto kunnen rekenen op immuniteit voor strafvervolging?


4

Blijft u bij uw mening zoals geuit tijdens het Algemeen overleg over Rusland d.d. 7 september 2000 dat er sprake is van waarneembare vooruitgang in de Russische opstelling op dit vlak? Zo ja, kunt u dit toelichten?


5

Bent u bereid in bilateraal verband, via de Europese Unie en de Raad van Europa, Rusland opnieuw aan te spreken op het niet nakomen van de gedane toezeggingen?

Los Angeles Times van 17 september jl.

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie