Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA-Kamerlid Koenders naar jaarvergadering Wereldbank/IMF

Datum nieuwsfeit: 22-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 20 september 2000

PVDA-KAMERLID KOENDERS NAAR JAARVERGADERING WERELDBANK/IMF

PvdA-kamerlid Bert Koenders bezoekt van vrijdag 22 september tot en met zondag 24 september de jaarvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds in Praag. Koenders zal daar o.a. gesprekken voeren over de oprichting van een parlementair consultatie en controleorgaan van de Wereldbank.

Op initiatief van Bert Koenders heeft in mei jl. in Den Haag een conferentie plaatsgevonden over het ontwikkelings- en armoedevraagstukvraagstuk en het gebrek aan democratische controle op de Wereldbank. 40 Parlementariërs uit verschillende landen kwamen bijeen. Wereldbankdirecteur Wolfensohn en het senior management van de Wereldbank waren daarbij aanwezig. Naar aanleiding van deze conferentie is een stuurgroep gevormd die streeft naar een verbeterde parlementaire consultatie met en controle op de Wereldbank. Dit sluit nauw aan bij ideeën om op termijn een parlementaire assemblee van de Bretton Woods-instellingen op te richten.

De laatste jaren neemt de kritiek over het gebrek aan democratische controle op de Wereldbank en het IMF toe. In Praag worden veel protesten tegen beide instellingen verwacht.

Koenders vindt het noodzakelijk dat de transparantie, openheid en informatie-uitwisseling met de Wereldbank wordt vergroot. Volgens hem is een opbouwproces nodig waardoor de interparlementaire samenwerking en controle effectiever wordt. Verder vindt hij dat er stappen gezet moeten worden om de democratische controle op de Wereldbank en zo mogelijk ook op het IMF te vergroten. Alle onderdelen van het beleid van de instellingen kunnen daarbij betrokken worden.

Voor meer informatie: Bert Koenders 070-318 2764

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie