Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Recordhoeveelheid uien in 2000

Datum nieuwsfeit: 22-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten

CBS

Recordhoeveelheid uien in 2000

De oogst van zaai-uien zal dit jaar de recordproductie van 1999 met ongeveer 8 procent overschrijden. Verwacht wordt dat de totale bruto opbrengst in 2000 zal uitkomen op 815 miljoen kilo. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt verder dat de totale productie van consumptie- en pootaardappelen vrijwel gelijk zal blijven ten opzichte van 1999. De opbrengst van consumptie- en pootaardappelen wordt in 2000 geraamd op bijna 6 miljard kilo. De opbrengst per hectare van aardappelen ligt 2 procent onder het niveau van 1999.

Minder aardappelen per hectare
De oogst van kleiaardappelen zal met 4,5 miljard kg in 2000 iets hoger zijn dan die van 1999. De totale opbrengst van consumptie- en pootaardappelen geteeld op zand- en veengrond daarentegen valt dit jaar 2 procent lager uit ten opzichte van vorig jaar, ondanks een uitbreiding van de oppervlakte. De productie van deze categorie aardappelen komt uit op 1,5 miljard kg en de gemiddelde opbrengst bedraagt 45 duizend kg per ha. Dat is 8 procent lager dan in 1999.

Helft productie uien in Flevoland
De opbrengst zaai-uien is nog nooit zo groot geweest. In 2000 wordt op ruim 14 duizend ha zaai-uien geteeld, iets meer dan in 1999. De gemiddelde productie bedraagt dit jaar 58 duizend kg per ha. Daarmee is de productie 8 procent hoger dan vorig jaar. In Flevoland, waar de helft van de hoeveelheid zaai-uien wordt geproduceerd, is de gemiddelde opbrengst 67 duizend kg per ha, 12 procent hoger dan in 1999.

Technische toelichting
Onder aardappelen wordt hier verstaan: consumptieaardappelen en pootaardappelen. Aardappelen geteeld op zandgrond zijn inclusief aardappelen geteeld op veengrond. Bij de gepresenteerde cijfers wordt uitgegaan van de hoeveelheid die van het land gehaald zal worden, met andere woorden er wordt geen rekening gehouden met uitval en ook niet met eventuele oppervlakten die om wat voor reden dan ook niet geoogst zullen worden. Tijdens de inventarisatie van de gegevens zijn veel aardappelen en uien nog niet geoogst. Deze inventarisatie heeft plaatsgevonden in de week van 4 - 8 september 2000.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie