Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel meer schrijfsters in 17e en 18e eeuw dan verwacht

Datum nieuwsfeit: 22-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

Veel meer schrijfsters dan verwacht

In de 17e en 18e eeuw waren er veel meer schrijvende vrouwen van wie het werk is gedrukt dan tot nog toe is aangenomen. Onderzoekster Annelies de Jeu is de afgelopen jaren in de archieven gedoken en kwam werk tegen van zo'n 200 schrijfsters.

In de meest recente Nederlandse literatuurgeschiedenis wordt gesuggereerd dat er in die tijd slechts enkele schrijfsters actief waren. "Opzienbarend," aldus De Jeu, "ik had nooit gedacht zoveel te zullen vinden." Op 22 september zal De Jeu haar proefschrift verdedigen aan de Faculteit Letteren van de Universiteit Utrecht.

In haar proefschrift beschrijft drs. Annelies de Jeu de netwerken en publicatiemogelijkheden van schrijfsters in de Republiek (1600-1750). "Ik heb meer dan 200 vrouwen kunnen traceren van wie wel eens werkt gedrukt is. Naast boeken heb ik ook pamfletten en verspreid uitgegeven gedichten van vrouwelijke auteurs gevonden en beschreven." Daarmee heeft De Jeu een schat aan nieuwe informatie naar boven gehaald.

Netwerken in Dordrecht, Friesland en Groningen Op zoek naar de netwerken waarin de vrouwelijke auteurs zich bewogen, heeft De Jeu onderzoek gedaan naar de situatie in de stad Dordrecht en de gewesten Friesland en Groningen. De Jeu: "Ik laat zien in welke sociaal-culturele en godsdienstige circuits de schrijfsters en hun werk functioneerden. Sommige vrouwen bekleedden een uiterst marginale positie en streefden niet naar meer. Zij vonden het voldoende om hun werk in kleine kring te verspreiden. Anderen zochten via contacten en publicaties het centrum van de literaire wereld op. Zij benaderden populaire auteurs als Constantijn Huygens en Jacob Cats in de hoop langs die weg bekend te worden."

Eén gedicht en toch bekend
Een voorbeeld waaraan te zien is hoe dat soms uitwerkte, is dat van de veertienjarige Maria de Wit. Hoewel er van Maria de Wit maar één gedicht bewaard is gebleven, wordt haar naam in meerdere studies over Dordrecht vermeld. Dat komt vooral doordat dat ene vers bestemd was voor haar beroemde plaatsgenoot Jacob Cats. Hij was als vooraanstaand politicus en dichter voor alle geschiedschrijvers van de stad hét lokale boegbeeld. Het nog jonge meisje was via haar vader, burgemeester van Dordrecht, in contact gekomen met raadpensionaris Cats en ze schreef ter ere van Cats' naamdag in 1636 een gedicht. Dat gedicht werd dankzij het feit dat Cats' naam eraan verbonden was meerdere keren gedrukt.

Publicatiemogelijkheden
Tevens heeft De Jeu onderzocht welke publicatiemogelijkheden er in de Republiek voor vrouwen waren. Zij reconstrueert hoe er steeds meer teksten van hen werden uitgegeven. "De relaties die schrijfsters onderhielden, blijken van doorslaggevend belang te zijn geweest voor de kansen die ze kregen om te publiceren en zo bekend te worden."

Vrijdag 22 september 2000 om 12.45 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie mw. drs. A. de Jeu, Faculteit der Letteren, Universiteit Utrecht: 't Spoor der dichteressen' Netwerken en publicatiemogelijkheden van schrijvende vrouwen in de Republiek (1600-1750)
Van het proefschrift verschijnt een handelseditie bij Uitgeverij Verloren, Hilversum, ISBN 90-6550-612-8. Voorlichter Dominique de Vet, (030) 253 63 57/6003, e-mail: (Dominique.devet@let.uu.nl)

Gewijzigd:Wednesday, September 20, 2000 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie