Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Consumptie-advies paling

Datum nieuwsfeit: 22-09-2000
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Consumptie-advies paling

22 september 2000 - In verband met de uitkomsten van onderzoek naar dioxines in paling geeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV), mede namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het volgende advies aan consumenten:
* Consumptie van gekweekte paling is veilig. Dit betreft ruimt 90% van de consumptiepaling in Nederland.
* Consumptie van gemiddeld niet meer dan één hele paling per week afkomstig uit het IJsselmeer is veilig.
* Consumptie van paling uit de grote rivieren wordt voorlopig afgeraden totdat de resultaten van het aanvullend onderzoek bekend zijn. Aan de paling zelf is niet te zien waar deze gevangen is. De consument wordt aangeraden de winkelier te vragen wat de herkomst is van de paling. Indien de winkelier dit niet kan aangeven wordt de consumptie van de paling afgeraden.

Voor dioxine is een maximaal aanvaardbare dagelijkse belasting vastgesteld. Wanneer consumenten zich aan het consumptie-advies houden is er geen risico voor overschrijding van deze belasting. De ministeries nemen zo snel mogelijk maatregelen om te voorkomen dat paling met relatief hoge concentratie dioxine in het consumptiecircuit terechtkomt.

Aanleiding tot het advies is een conceptrapportage van het Nederlands Instituut voor Visserij-onderzoek (RIVO) en het daarop gebaseerde consumptie-advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Rijkskwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwproducten (RIKILT).

In de rapportage wordt geconcludeerd dat paling uit de grote rivieren relatief hoge concentraties dioxine en dioxine-achtige PCB´s bevat. Ook paling uit het IJsselmeer bevat concentraties die iets hoger zijn dan gekweekte paling.

Dioxines en dioxine-achtige PCB´s zijn giftige stoffen die zich ophopen in vet. Daar paling een zeer vetrijke vis is hoopt zich relatief veel van deze stoffen in deze vissoort op.

Dioxine hoopt zich ook op in het menselijk lichaamsvet en wordt bijna niet meer afgebroken. Wanneer mensen veel dioxine in het lichaam krijgen bestaat er een kans dat er, na een lange consumptieperiode, een limiet wordt overschreden waarbij het ophoopte dioxine schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Hierbij zijn o.a. effecten op het zenuwstelsel, de stofwisseling en de leverfunctie waargenomen. Ook zou de kans op bepaalde soorten kanker toenemen.

Consumenten die vragen hebben kunnen terecht bij:
Postbus 51 infolijn 0800-8051.
De informatie- en klachtenlijn van de Keuringsdienst van Waren 0800-0488.

Journalisten kunnen terecht bij:
Persvoorlichting LNV: Angelique Jurrius 070-3784024 Persvoorlichting VWS: Benno Bruggink 070-3406001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie