Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nog meer slachtoffers in Siri Sore Amalatu

Datum nieuwsfeit: 22-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SITUATIE MALUKU 22-09-2000
Ambon, 13.00 uur. (Ambontijd)

Nog meer slachtoffers in Siri Sore Amalatu
Buang Ahuluhelu is aan zijn verwondingen overleden tijdens het incident van 18-09, waarbij desa Siri Sore Islam een aanval deed op desa Ulath. Kapolda heeft reeds 2 peleton Brimob naar Saparua gezonden.

De aanval van Siri Sore Islam op desa Siri Sore Amalatu (Christen) vanaf gisteravond heeft 3 mensenlevens gekost en 5 gewonden. Doden zijn: 1. Markus Kesuly (24),
2. Eddy Matulessy (personnel Polsek Saparua ) 3. Marcus (kleinkind van Salete Kesuly). Dominggus Tutuhatunewa blijkt spoorloos te zijn verdwenen. De gewonden zijn: 1. Glen Syauta
2. Lexy Talapessy
3. Elly Lilikwatil
4. Femmy Syauta
5. Janes Saimima

De Laskar Jihads zijn met tientallen speedboten reeds paar dagen van tevoren in Siri Sore Islam aangekomen, en hebben gebruik gemaakt van mortieren en standaard TNI wapens. Zij hebben de aanval gedaan vanaf de berg boven de desa Siri Sore Amalatu. Het was voor de bewoners van Siri Sore Amalatu onmogelijk om zich te kunnen verweren. Zij zaten in een hinderlaag. De Jihads hebben ca. 80 huizen verbrand, deels beschoten door mortieren en deels, (onder de bergkant) in brand gestoken. Hotel dr.Atiuta werd met mortieren beschoten. De kerk is niet verbrand zoals dat reeds is doorgegeven. De kerk staat er nog! De bewoners van Haria en Porto zijn nu in Siri Sore Amalatu om te helpen verdedigen. De situatie in Saparua is zeer gespannen!!!!!

Tot zover meer nieuws volgt!!!!!


Drie politiemensen betrokken bij het incident in de Baai van Ambon. Tijdens het incident in de Baai van Ambon op 19-09, waarbij 2 mensen zijn gedood en 17 gewond, blijken een 3 tal politiemensen van Polda Maluku betrokken te zijn geweest bij het incident. Zij zouden ook op de passagiersboot hebben geschoten. Een kompie gemengd Batalyon (Yongab = Batalyon Gabungan) onder leiden van Majoor Ricky Samuel, tesamen met de team van de Inlichtingendienst SGI = Satuan Gugus Intel) en Comando Sector I Ambon , (die een half uur later ter plaatse waren) hebben deze drie politiemensen opgepakt.

Mortieren gevonden in desa Halong
De bewoners van desa Halong hebben 11 mortieren gevonden, die de Jihad strijders achterlieten tijdens hun vlucht bij de mislukte aanval op maandag 19-09. De mortieren zijn gemerkt met de nummers H.F.LOT 70 en Serie 2 MORM K1 OFC 6/52.De Jihad strijders waren tijdens de mislukte aanval ook in het bezit van standaard wapens TNI/POLRI, en AK wapens en Colt pistolen.

Huiszoeking naar wapens
De militaire eenheden van Yonif 403, Yon Zipur2, Yonif 521 en gemengd batalyon van de TNI hebben de volgende wapens in beslag genomen in de hierondergenoemde desa's: Benteng Atas, Kebun Cengkeh, grenslijn desa Galala, Rumah Tiga, Mardika bawah. Wapens; lange loop AK-47 no. 1951 KP 8944
Colt pistolen
Granaten type TP, 62 en type MO 60
Traangassen
Bren MK3
Munities

Demonstratie chauffeurs lijn Air Salobar, Benteng Kudamati De TNI heeft op de weg bij de Pohon Puleh brug een aantal drempels gemaakt, tot bij de RST (Rumah Sakit Tentara). De chauffeurs van Air Salobar, Kudamati en Benteng hebben gedemonstreerd. Ze zijn er niet mee eens met de drempels, want regelmatig werd er door sluipschutter in die buurt geschoten. En mocht zo'n actie weer voorkomen, dan kan het zeer gevaarlijk en fataal zijn. De drempels worden na overleg met de walikota en de gouverneur uiteindelijk weggehaald. De overheid heeft daar n.l. niet aan gedacht!?!

Infectieziekten in Dobo Maluku Tenggara
13 kinderen zijn om het leven gekomen door campak en 117 liggen momenteel in het ziekenhuis op de Dobo eilanden. De ziekte is verspreid over een 3-tal desa op het eiland Trangan Barat en eiland Aru. Een medisch team is reeds gezonden met medicijnen. Echter vanwege de slechte communicatie is het haast niet mogelijk kontakt te krijgen met Dobo. De enigste communicatiemiddel is de SSB (Single Side Band)

Situatie Maluku
Ambonstad - rustig, maar gespannen.
De winkels en markten worden weer druk bezocht. Seram - rustig maar zeer gespannen in Masohi
Buru - rustig maar gespannen
Maluku Utara - rustig maar gespannen
Maluku Tenggara - rustig

Ambon, 22-09-2000

Paulien Joel-Parera

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie