Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gehandicapten in debat met gemeentebestuurders Zwijndrecht

Datum nieuwsfeit: 22-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Gehandicapten in debat met gemeentebestuurders

'Neem hindernissen onder de loep!'

CULTUUR EN EDUCATIE - Kinderkopjes, wegopbrekingen, trappen en hoge stoepranden. Geen probleem voor wie met twee gezonde benen door Leiden wandelt. Zo'n 13.000 inwoners hebben wél moeite met dit soort hindernissen. Via een tentoonstelling en een debat vraagt het Overleg Gehandicaptenbeleid Leiden (OGL) daar deze maand aandacht voor.

Marianne Samson, organisator en secretaris van het OGL, praat uit eigen ervaring. Een paar voorbeelden: op de stoep in de Breestraat staan vaak vrachtwagens die hun goederen laden en lossen. Wie een scoot-mobiel heeft, moet de stoep af en over de weg verder rijden. 'Dat is niet alleen een heel gedoe, het is ook gevaarlijk', zegt Samson, die zelf zo'n vervoermiddel heeft. Winkels met een trap of een hoge opstaprand zijn niet goed toegankelijk voor mindervaliden, maar ook de vele fietsen voor de ingang van supermarkt Hoogvliet belemmeren de doorgang. 'Op het laatst kom je daar gewoon niet meer,' meent Samson.
Uitstallingen van winkels op de Haarlemmerstraat blokkeren de looproute van blinden die gebruik maken van de geribbelde tegels. 'Ik snap wel dat winkeliers hun aanbiedingen al buiten willen laten zien, maar het is wel lastig voor iemand die de tegels gebruikt om van A naar B te lopen.' Ook scholieren worden soms belemmerd. Veel scholen zijn niet toegankelijk voor een leerling in een rolstoel. Die moet dan naar het speciaal onderwijs, terwijl dat niet nodig is. Het meest recente voorbeeld is volgens Samson wel hilarisch. De fototentoonstelling die het OGL in het stadhuis heeft georganiseerd over de obstakels voor gehandicapten, is via een trap te bereiken. Met de lift kan ook, maar dan moet de portier mee om de deuren open te doen. 'Ben je uitgekeken, dan moet je weer de portier roepen.' Max Blondeau, coördinator Gehandicaptenbeleid bij de gemeente, geeft grif toe dat er nog heel wat barrières zijn waar een gehandicapte, soms letterlijk, over valt. 'We doen ons best, maar het is nog niet volmaakt.' Blondeau kan niet alle problemen meteen oplossen, maar hij heeft wel een advies. 'Wie een obstakel tegenkomt, moet dat zo snel mogelijk melden aan de gemeente. Dan kunnen we proberen er wat aan doen.'

Zonder drempels
Het OGL houdt op vrijdag 22 september een debat met de gemeente. Mindervaliden, visueel gehandicapten, chronisch zieken, raadsleden, ambtenaren en de wethouder Buijing van Welzijn gaan dan in de raadzaal van het stadhuis met elkaar in discussie over het wel en wee van de Leidse gehandicapten. Samson: 'Het debat moet ervoor zorgen dat het gemeentebestuur meer aandacht krijgt voor de belemmeringen waar een gehandicapte tegenaan loopt. Een huis kun je ook bouwen zonder drempels en bij de renovatie van de school kan er ook een lift worden geplaatst. Rekening houden met gehandicapten moet een automatisme worden.'
Aan het eind van het debat wil het OGL de 22 regels van de Verenigde Naties aan het stadsbestuur aanbieden. Die namen in 1993 een resolutie aan die de aangesloten landen opriep gehandicapten gelijke kansen te geven. Het gaat dan om de kans op werk, goede gezondheidszorg, maar ook het kunnen deelnemen aan culturele uitstapjes. Nederland ondertekende de resolutie, maar veel gemeenten hebben de regels nog niet overgenomen. Om gemeenten beter te motiveren reikt de landelijke Gehandicaptenraad binnenkort drieëneenhalve ton uit aan de gemeente die zich het meest inzet voor goede voorzieningen voor mindervaliden. Dat gebeurt op 3 december, de Europese Dag van de Gehandicapten. Maakt Leiden een kans? 'Wie weet', zegt Samson optimistisch. 'Er is wel veel concurrentie van Utrecht, Nijmegen, Woerden en Spakenburg. Die zijn al heel ver.'

De fototentoonstelling in het stadhuis is nog tot 29 september op werkdagen te zien. Voor het debat in de raadzaal van het stadhuis, kunt u zich opgeven bij Overleg Gehandicapten Leiden (071-5168168).

Leids gehandicaptenbeleid

Het Leidse gehandicaptenbeleid probeert de VN-resolutie al zoveel mogelijk na te leven. Daarom kent Leiden geen apart gehandicaptenbeleid, maar proberen de gemeenteambtenaren bij het ontwikkelen van plannen zoveel mogelijk rekening te houden met de behoeften van mindervaliden, visueel gehandicapten en ouderen. Bijvoorbeeld bij een plan voor een nieuwbouwwijk, maar ook bij werkvoorzieningsprojecten en de toegankelijkheid van musea. Toch lukt dat nog niet altijd. Daarom overlegt de gemeente elke drie maanden met OGL. Voor meer informatie kunt u bellen met Max Blondeau, coördinator Gehandicaptenbeleid (071-5165207).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie