Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duidelijke criteria door wijziging opiumwet

Datum nieuwsfeit: 22-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Duidelijke criteria door wijzigen opiumwet

Dit persbericht, nummer 28, is vrijdag 22 september 2000 na afloop van de ministerraad uitgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst

Het kabinet heeft op voorstel van minister Borst (VWS) besloten de opiumwet te wijzigen. Doel van deze wijziging is het huidige verlofstelsel te vervangen door een stelsel van ontheffing. Het nieuwe stelstel biedt een grotere rechtszekerheid. De nieuwe wet stelt regels met betrekking tot de productie van hennep voor geneeskundige en wetenschappelijke doelen. De wet schept ook de mogelijkheid om ontheffingen met betrekking tot bewustzijnsbeïnvloedende middelen te weigeren of in te trekken als er strafbare feiten mee kunnen worden gepleegd. Met dit stelsel van ontheffing komt de regering tegemoet aan de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer om het vergunningstelsel bij wet te regelen.

Een ontheffing wordt in de toekomst nog slechts voor vijf jaar verleend. Hierna volgt een nieuw beoordelingsmoment bij de behandeling van een aanvraag om de ontheffing te verlengen. Ook zal de procedure voor de verlening van een ontheffing gaan aansluiten bij het wetsvoorstel Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (wet Bibob). Dit wetsvoorstel is momenteel bij de Tweede Kamer aanhangig. De aansluiting bij dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om ontheffingen te weigeren of in te trekken als er risico bestaat dat de ontheffing zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen.

De huidige mogelijkheid om verloven af te geven in het geval van oorlog of oorlogsdreiging wordt vervangen door een eenvoudige en snelle procedure om in geval van uitzonderingstoestand bij koninklijk besluit een categoriale vrijstelling af te geven. Ook andere wijzigingen zijn in het voorstel vervat, zoals de bevoegdheden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Douane. Vergunningaanvragen worden behandeld door het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) dat per 1 maart is opgericht.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat voorstel tot wetswijziging voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het voorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie