Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

BTW-behandeling contracten met buitenlandse ondernemers

Datum nieuwsfeit: 23-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

BTW-behandeling contracten met buitenlandse ondernemers

De Hoge Raad heeft onlangs een arrest gewezen waarin is beslist dat de ondergeschiktheid van uitgeleend personeel een grote rol speelt bij de vraag of er sprake is van uitlenen van personeel of van een algemene dienst. Uit dit arrest is ook gebleken dat het van groot belang is dat diensten die worden verricht en afgenomen, de juiste BTW-behandeling volgen als het gaat om contracten met buitenlandse ondernemers.

Als een ondernemer diensten verricht, dient deze normaal gesproken BTW in rekening te brengen. Deze BTW wordt berekend in het land waar de dienstverrichter woont of is gevestigd. Er bestaan echter een hoop uitzonderingen op de hoofdregels. Zo ook ten aanzien van het uitlenen van personeel. Als een ondernemer tijdelijk personeel inhuurt van een andere ondernemer, wordt deze dienst belast in het land waar de afnemer van de dienst is gevestigd.

De casus
Een Nederlandse vennootschap leende onlangs personeel in van een Belgische Managementvennootschap. Het Hof Amsterdam leidde uit de contracten af dat de vertegenwoordigers van de Belgische managementvennootschap hun werkzaamheden voor de inlener verrichtten op aanwijzing en onder de verantwoordelijkheid van de directie van de inlenende vennootschap. In het contract was een bepaling opgenomen waarin stond dat de Belgische managementvennootschap, voor eigen rekening en risico, zorg zal dragen voor alle noodzakelijke en passende regelingen met de door hen ter beschikking gestelde persoon, in hun opdracht krachtens de managementovereenkomst te verrichten diensten.br> Volgens het Hof Amsterdam had deze bepaling uitsluitend betrekking op de arbeidsverhouding tussen de Belgische managementvennootschap en het ter beschikking gestelde personeelslid. De werkgeversverplichtingen rustten dus op het Belgische managementvennootschap. De verhouding tussen het uitgeleende Belgische personeel en de inlenende Nederlandse vennootschap was echter zodanig dat toch nog sprake was van uitlenen van personeel en niet van een algemene dienst. De Hoge Raad heeft de uitspraak van het Hof Amsterdam bevestigd.

Consequenties
De conclusie dat de diensten in dit geval worden aangemerkt als het ter beschikking stellen van personeel, heeft ertoe geleid dat deze diensten zijn belast met Nederlandse BTW. In dit geval pakte dat zeer ongunstig uit nu de afnemer van de dienst geen recht heeft op aftrek van voorbelasting.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie