Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Vette' gids speciaal voor Leidse jongeren

Datum nieuwsfeit: 23-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

'Vette' gids speciaal voor jongeren

Alles wat je weten wilt in Wegwijs 2000

CULTUUR EN EDUCATIE - Een stuk 'vetter' dan de gemeentegids voor volwassenen: de jongerengids voor Leiden en regio. Gisteren overhandigde Hans Buijing, wethouder Jeugdbeleid, het eerste exemplaar van 'Wegwijs 2000' aan de jongeren Alexander, Celebi en Kevin. Zij maakten dit jaar de illustraties voor het boekje.

'Ah, handig, alle cafés staan erin', zegt Kevin (14), man van de wereld, terwijl hij grinnikend aan zijn medium cola lurkt. Hij weet waar hij de nieuwe 'Wegwijs' voor gaat gebruiken. Niet om vanavond al de bloemetjes buiten te zetten. Nee, hij gaat eerst maar eens op zoek naar de felbegeerde bijbaan. 'Ik ben bijna vijftien', zegt hij, 'dus ik mag een baantje nemen buiten schooltijd.' 'Wegwijs 2000' geeft hem telefoonnummers van uitzendbureau's, en laat hem ook zien hoeveel geld hij minimaal kan verdienen en hoe hij belasting terugkrijgt. Alexander (15), die net komt aanrollen op zijn skatebord, wil liever weten waar de half-pipe is die op de foto in het boekje staat. 'Ik ben nu anderhalf jaar in Leiden, maar ik heb hem nog niet kunnen vinden en hij ziet er cool uit.' Ook is hij op zoek naar breakdancelessen. Zijn schoolvriend Celebi (14) kan wel een adres van een leuke basketbalvereniging gebruiken. We zoeken het op in 'Wegwijs 2000'.

Niet van hier
Seks, sport, hobby's, uitgaan, werken, op kamers wonen, problemen in de privé-sfeer: de gids biedt antwoorden op soms prangende vragen. Er staat zelfs een recept voor hutspot in. Hutspot? Dat kennen we zo langzamerhand toch wel? Nou nee. Want als er één groep is die wat aan de gids kan hebben, dan is het wel die van jongeren die nog niet zo heel lang in Nederland wonen. Alexander, afkomstig uit voormalig Joegoslavië en Celebi, net een paar jaar over uit Turkije, kunnen daarover meepraten. 'Als je niet van hier bent, is het handig als alles bij elkaar in een boekje staat.' Het maakt niet uit of 'niet van hier' nu Noordwijk of voormalig Joegoslavië is. Zelfs voor een ras-Leienaar als Kevin is er iets in te vinden dat hij nog niet weet. Dat moet ook, want toen de gemeente twee jaar geleden een onderzoek deed naar de jeugd, bleek dat jongeren in de gemeentelijke Wegwijzer, de gratis gids die ieder huishouden elk jaar in de bus krijgt, niet de dingen konden vinden die ze wilden weten. Een boekje met alle gemeentelijke informatie toegesneden op jongeren lag voor de hand, vond de dienst Cultuur en Educatie. Met 'Wegwijs 2000', de tweede aflevering alweer, lijkt de gemeente een traditie rijker.

Verdwaalde baby
Dat de Leidse jongens en meisjes af en toe een wegwijzer nodig hebben, wil niet zeggen dat ze aan het handje genomen worden. Tieners als Alexander, Celebi en Kevin zijn niet wereldvreemd. Je kan het zien aan hun tekeningen. De meest diepzinnige van het stel is Alexander. Hij tekende voor de voorpagina een baby op een druk kruispunt, die de weg kwijt is. 'Grappig', zegt hij. 'Maar ook een beetje zielig. Het enige wat de baby zoekt staat niet op de bordjes: zijn thuis.' Een doordenkertje.
Celebi maakte een illustratie voor het hoofdstuk over werk. Je ziet een grote bulldozer, maar ook rokende fabrieken. 'Ik vond het leuk om ook iets van het milieu te laten zien', verklaart hij, 'want daar maak ik me wel eens zorgen over.'
Kevin tekende voor het hoofdstuk over onderwijs en opleiding. Geen brave leerlingen, maar eentje die vergeten is zijn proefwerk te leren. 'Want', zegt hij tussen het grappen maken door, 'het kan ook wel eens fout gaan!' Het is uit eigen ervaring, geeft hij toe.

Hoe krijg ik 'm?
Vorig jaar is de gids uitgedeeld aan alle vierdeklassers op de Leidse middelbare scholen. Dit jaar kunnen alle jongeren van vijftien tot achttien de gids ophalen op de volgende adressen: de balies van het stadhuis en het Stadsbouwhuis (Langegracht 72), de openbare bibliotheken, de buurthuizen en de VVV-winkel (Stationsweg 2d). Ook als je niet in Leiden woont. Omdat de helft van de Leidse scholieren uit de regiogemeenten komen (Alkemade, Leiderdorp, Voorschoten, Zoeterwoude) is er een extra hoofdstuk over die gemeenten toegevoegd. Het grondig lezen van Wegwijs loont dubbel: achterin de gids zit een quiz waarmee je een cd-bon van vijftig gulden kunt winnen. Dus haal 'm op en zet 'm op de boekenplank. Vandaag heb je de gids misschien niet nodig, maar je weet nooit wat je morgen wilt weten!

Informatie voor jongeren
Lezen: Jongerengids voor Leiden en regio 'Wegwijs 2000'; Bellen of bezoeken: Jongeren Informatiepunt (JIP), Breestraat 19 (071-5123323);
Surfen: www.leiden.nl/gemeente, doorklikken naar 'publieksdiensten'. Daar staat informatie over de Jongerenwijzer. Ook kan je langsgaan bij www.digischool.nl/wise: een zoekpagina speciaal voor jongeren.

Zo'n beetje elk adres kan je vinden in de jongerengids 'Wegwijs 2000'. Behalve misschien dat van je eigen huis. Omslagtekening: Alexander Negovanovic. Vormgeving: Akron.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie