Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Olympische Spelen 2000 Zeilen

Datum nieuwsfeit: 23-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNWV

DATUM: 23-9-2000

ZEILEN - Olympische spelen 2000 - Neeleman/Schrier goed van start, Matthijsse en Kats stijgen in klassementMatthijsse Kats

Neeleman/Schrier goed van start, Matthijsse en Kats stijgen in klassement.

Het Nederlandse Star team kwam vandaag voor het eerst aan start. Het duo met Mark Neeleman en Jos Schrier kwam goed uit de blokken met een vijfde en een zevende plaats. Daarmee staan ze op een vijfde plaats in een sterk veld van 16 deelnemers. Margriet Matthijsse steeg in het algemeen klassement naar een vijfde plaats. Vandaag nam ze minder risico en finishte een keer als zesde en als vijfde. In de Laser had Kats een zijn beste dag zover met een vijfde en een tiende plaats. Daarmee is de Nederlandse Laserzeiler gestegen naar een vijfde plek in het klassement. Team Heiner en Brouwer/Verbeek hoefden vandaag niet te varen. De uitzichten op medailles nemen weer toe.

Europe
De Eurpope dames moesten vandaag voor het eerst op Baan D hun kunsten laten zien. De wind liet het eerst weer afweten, maar bouwde daarna langzaam op tot 10 knopen uit het oosten. Baan D is een lastige baan die bijna tussen de ingang van de haven ligt onder de hoge steile rotsen van North Head. Het was inderdaad zeer onvoorspelbaar, maar Matthijsse lag er goed bij op een vierde plaats in de eerste race. Vlak voor de finish ging haar trainingspartner uit Belgie Dezillie en de Spaanse Garriga haar voorbij tot grote ergernis van Matthijsse zelf. Uiteindelijk werd ze zesde. Jaap Zielhuis zat naar de tweede race te kijken en gaf aan dat die ook goed ging. "Ze vaart goed, zit geconcentreerd in haar boot en doet geen gekke dingen. Jammer van die eerste race. Dan gebeurt er iets en ineens is er dan nog een zeilster voorbij. Maar het is nog niet zo simpel. Ik zit hier naar die
wedstrijd te kijken en er kan nog van alles gebeuren. Voor je het weet lig je aan de verkeerde kant van een
winddraaiing of vaar je een windwak in. Als je die schade maar beperkt kan houden. En dat doet ze nu veel beter dan de eerste twee dagen. Het is moeilijk om de juiste balans tussen geconcentreerd en ontspannen te vinden,
maar dat doet ze nu goed."

De tweede race scoorde Matthijsse een vijfde plaats. Daarmee scoorde ze van deze dag het derde beste resultaat achter de Spaanse en de Belgische. Een voorbeeld van het feit dat de resultaten heel wisselend zijn in de vloot.
Zelf was ze niet erg tevreden vandaag en dat liet Matthijsse blijken. "Nee, het gaat nog lang niet goed genoeg. Ik baal er zo van dat ik twee keer voorbij ben gevaren op het eind. Dat mag niet en dat kan veel beter."

Morgen heeft Matthijsse weer een rustdag. De voorspelling is dat er volgende week veel meer wind gaat komen. Dat kan in het voordeel van de Nederlandse, want het is algemeen bekend dat de Nederlandse met veel wind vaak goed scoort.

Laser
Serge Kats steeg naar een vijfde plaats in het algemeen klassement met een vijfde en een tiende plaats. Het klinkt raar maar vooral over die tiende plaats was coach Zielhuis wel tevreden. "Het is een 'struggle'. Na een slecht
eerste kruisrak was hij in staat om vooruit te zeilen en de schade beperkt te houden. Het is ook lastig op baan D. We weten ook dat er mensen vanuit de hoeken voorlangs schieten en het volgende kruisrak zijn dat weer anderen. Rustig blijven. Al met al moet je gewoon tevreden zijn met een vijf en een tien. Die Zweed heeft vandaag een 20 en een 17, dat is killing. En een vijfde plaats in de eerste race was ook best goed. De langste adem telt. We zijn net over de helft. Anderen moeten ook een keer slechte resultaten gaan varen en Serge moet uitkijken dat hij dat niet doet en de schade beperkt kan houden. En dat kan hij. Volgende week kan het gaan waaien dan zijn wij hopelijk ook van die Portugees af die op de vierde plek ligt."

De grote favorieten Ben Ainslie en Robert Scheidt hebben tot nu toe een indrukwekkende serie gevaren. Zij staan al een beetje los van de rest van de deelnemers met respectievelijk 13 en 17 punten. Kats heeft er 36. De
Portugees Lima heeft 33 punten.

Star
Mark Neeleman en Jos Schrier hadden een perfecte start in de eerste race varen een goed kruisrak en ronden de eerste boei in hun eerste Olympische race als eerste. Jos Schrier en Mark Neeleman zitten na afloop tevreden aan
tafel. "We hadden een perfecte start die eerste race, wat heet een superstart. Midden op de lijn maar haarscherp. Even twijfelde ik of we te vroeg waren maar de Ieren gingen terug en de X vlag (individuele terugroep)
ging naar beneden. Dus wij waren safe." Of Neeleman daar wou starten? "Nou, we hebben het in het vliegtuig al besproken met zijn tweeen. Onze strategie was om behoudend te zeilen niet extreem geen kanten kiezen dus we bleven in het midden. De omstandigheden zijn te wisselend om teveel risico te lopen."
Dat werd ook wel duidelijk door de resultaten van de Nieuw Zeelander Gavin Brady. Hij werd de eerste race laatste en de tweede eerste. Neeleman heeft daar wel een verklaring voor. "Het is maar een heel klein verschil tussen nummer een en laatst. Al die 16 boten komen binnen een paar minuten door de finish varen. Het zit heel dicht bij elkaar."

Bij de tweede race werden de Nederlanders zevende. Schrier wil weer wat zeggen. "We hadden een beroerde start en dan zie je gelijk hoe moeilijk het is om je dan weer naar voren te varen. We waren maar drie seconden te laat maar dat is toch heel veel in zo een veld. Dan blijf je de hele tijd hangen en zeil je niet in de vrije wind. Je vaart op dit niveau ook niet zomaar mensen voorbij. Dat wij
uiteindelik zevende werden was te danken aan een slimme zet in het laatste stukje naar de finish. Iedereen ging loeven en wij bleven laag en pakten nog even vijf boten."

Ze zijn tevreden. Vooral omdat het twee resultaten zijn die ze mee kunnen tellen. "Dit is wat we wouden. Liefst nog allemaal bij de eerste vijf. Dus morgen nog zo een dag.," besluit Schrier.

Soling en 470: Beide klassen kwamen vandaag niet in actie.

Einduitslag Fleetracen, Solingklasse
pl naam land r1 r2 r3 r4 r5 r6 pnt

1 Horn Johannessen, Paul Davis, Espen Stokkeland Nor 5 2 1 3 5 dnc 16
2 Rod Davis, Don Cowie, Alan Smith Nzl 3 3 10 2 7 3 18

3 Roy Heiner, Peter van Nieker, Dirk de Ridder Ned 1 5 13 11 1 1 19
Star, stand na 2 races
pl naam land r1 r2 pnt

1 Jose van der Ploeg/Rafael Trujillo Esp 2 4 6

2 Ian Walker/Mark Covell Gbr 1 9 10

3 Pietro d'Ali/Fernando Colannino Ita 9 2 11
5 Mark Neeleman/Jos Schrier Ned 5 7 12

Europe, stand na 6 races met 1 aftrek
pl naam land r1 r2 r3 r4 r5 r6 pnt

1 Shirley Robertson Gbr 4 3 1 6 1 (13) 15

2 Kristine Roug Den 5 (21) 2 1 10 6 24

3 Serena Amato Arg 6 (15) 9 5 2 2 24
5 Margriet Matthijsse Ned 1 (24) 19 2 6 5 33

470-dames, stand na 6 races met 1 aftrek
pl naam land r1 r2 r3 r4 r5 r6 pnt

1 Ruslana Taran/Olena Pakholchik Ukr 5 7 3 (13) 5 1 21

2 Nicola Birkner/Wibke Bueller Ger 8 2 4 6 (12) 4 24

3 Melinda Henshaw/Jenny Egnot Nzl (13) 3 6 1 7 10 27
12 Carolijn Brouwer/Alexandra Verbeek Ned 11 (16) 8 9 10 6 44

Laser, stand na 6 races met 1 aftrek
pl naam land r1 r2 r3 r4 r5 r6 pnt

1 Ben Ainslie Gbr (23) 1 1 3 4 4 13

2 Robert Scheidt Bra 1 2 (23) 1 12 1 17

3 Michael Blackburn Aus 8 8 2 (18) 6 5 29
6 Serge Kats Ned 31 3 11 7 5 10 33

Complete uitslagen op www.olympics.com. Voor informatie: zie ook: www.sport.nl of www.sailing.org/olympics

zie ook: www.olympics.com/ www.sport.nl

Laat meer artikelen zien over: Olympische Spelen - Sydney 2000Noot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Yvonne Graffner ((yvonne.graffner@knwv.nl)). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70.

xx


_

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - (info@knwv.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie