Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aktievoerders blokkeren centrum Praag

Datum nieuwsfeit: 24-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

zondag 24 september

Aktievoerders blokkeren centrum van Praag in eerste grote demonstratie PRAGUE, Sept 23 (AFP) -

Duizend anarchisten blokkeerden zaterdag voor korte tijd het centrum van Praag in de eerste grote demonstratie tegen de jaarvergadering van IMF/Wereldbank daar. Het protest dat om 3 uur 's middag begon legde al het verkeer in het centrum voor 2 uur lam toen de aktievoerders een optocht hielden na een vergadering van verschillende communistische en anarchistische groepen op het Vredesplein (Namesti Miru). De demonstratie was tegelijkertijd met de ontmoeting van leiders van IMF/Wereldbank met diegenen die kritiek op het beleid van beide instituten hebben. Deze ontmoeting in het Praagse Kasteel werd voorgezeten door de Tsjechische president Havel en was nogal verhit. Mensenrechten aktivist Walden Bello uit de Filippijnen, lid van het panel dat het debat voerde, zei dat hij 'onrustig' was sinds hij in Praag arriveerde. "We kwamen hier met de verwachting over harde feiten te zullen discussieren, maar wat wij tot nu toe te horen hebben gekregen is dat meneer (Wereld Bank President James) Wolfensohn zei dat hij zich prettig voelt om voor de Wereldbank te werken en dat meneer (IMF Managing Director Horst) Koehler zei dat hij ook een hart heeft" zei Bello. Havel openede de bijeenkomst door te zeggen : "De dialoog is net begonnen."

De verstoring veroorzaakt door de demonstranten besloeg een groot deel van het centrum waar ook hotels als Marriott en Renaissance zich bevinden, waar verschillende van de 18000 gedelegeerden van IMF en Wereldbank verblijven. Er waren wat schermutselingen in het centrale metrostation tussen linkse/ anarchistische demonstranten en skinheads, die in een ander deel van de stad gedemonstreerd hadden.

Nadat de anarchistische demonstratie beeindigd was begonnen ongeveer 1000 communisten aan hun demonstratie in het centrum van Praag met rode vlaggen, portretten van Marx, Lenin en Che Guevara en spandoeken waarop stond "Onze wereld is niet te koop" (in het engels) en in het duits: "Voor werk, vrede en vriendschap." Andere leuzen waren voor de afschaffing van de Wereldbank en IMF en voor het kwijtschelden van schulden aan de Derde Wereld.

De politie greep niet in ondanks het feit dat zulke demonstraties verboden zijn tijdens de bijeenkomst van IMF/Wereldbank, dat eerder deze week begon met voorbesprekingen en zal duren tot donderdag de 28ste september. De demonstranten hebben opgeroepen tot een verscheidenheid aan straatprotesten in Praag gedurende de IMF/Wereldbank vergadering, met een massale demonstratie op dinsdag wanneer verwacht wordt dat ongeveer 20000 mensen het congresgebouw waar de vergadering plaats vindt zullen blokkeren. Havel zei dat hij gevoelig is voor de roep om meer verantwoordelijkheid aan de machtige wereldhulporganisaties maar dat hij bang is dat radicalen wat is als vreedzaam aangekondigd zullen verstoren.

Aktivisten zeggen dat 1500 Italiaanse aktievoerders proberen Praag te bereiken en dat er rapporten zijn dat de Tsjechische autoriteiten de zuidgrens dichthouden. Jubilee 2000 heeft een demonstratie voor vandaag (zondag) gepland om te eisen dat de Wereldbank en IMF de schulden van de werelds armste landen kwijt zal schelden. De demonstratie zal een namaakbegrafenis zijn, volgens een persbericht van Jubilee 2000.

INPEG, het in Tsjechië gevestigde platform (Initiatief tegen Economische Globalisering) dat opgeroepen heeft tot de demonstratie op dinsdag , verklaarde bij monde van Tedd Cain dat hun aanhangers bereid zijn gearresteerd te worden en politiegeweld te trotseren bij hun roep om aftreden van alle Wereldbank en IMF delegatieleden. Cain zei dat INPEG "moe was van dialogen" met de Wereldbank en de wegen zal blokkeren en geweldloos zal reageren op alles wat de politie gaat doen. "We kunnen niet verantwoordelijk zijn voor hoe de politie reageert," zei Cain.

Voor meer informatie: Platform Praagse Herfst of (praagseh@dds.nl),

in Praag zijn nederlandse aktievoerders te bereiken onder : 06 50247918 of 06 26904888 en INPEG pers op 0042 0604384452

voor achtergrondinformatie over akties tegen IMF/WB : huizen.dds.nl/~stank

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie