Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Kalkalg Emiliania huxleyi bergt CO2op in diepzee

Datum nieuwsfeit: 25-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Kalkalgje Emiliania huxleyi bergt CO2op in diepzee

Emeliania huxleyi
speelt een van de sleutelrollen onder de mariene algen in de koolstof-kringloop. Het eencellige algje wordt dan ook wel de E. coli van de zee genoemd. Omdat de mens last krijgt van zijn eigen overvloedige CO2 productie, is hij erg geïnteresseerd in de activiteiten van collega-organismen die ook de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer beïnvloeden. Erik Buitenhuis onderzocht E. huxleyi en probeerde in het laboratorium, op de oceaan en achter de computer haar rol te bepalen in de globale koolstofcyclus. E. huxleyi houdt zich met name bezig met het neerslaan van koolstof. Zij doet dit op twee manieren: door fotosynthese en door kalkvorming. Deze processen vormen de koppeling tussen koolstof in de atmosfeer cq het oceaanoppervlak en de diepzee - waar de kalkalgjes immers uiteindelijk belanden - maar ook tussen de kleine, snelle oppervlakteprocessen en de grote, langzame sedimentprocessen. Buitenhuis berekende dat een bloei van E. huxleyi meer CO2-transport naar de diepzee oplevert dan een bloei van een niet-verkalkende alg. Dit terwijl het proces van kalkvorming op zich juist een toename van CO2 oplevert. Dankzij de verrassend efficiënte koppeling van kalkvorming en fotosynthese bij E. huxleyi bewerkstelligt het algje toch een netto afname van CO2. En omdat zinkende deeltjes die met kalk verzwaard zijn sneller in de diepzee belanden, is deze afname van CO2 zelfs groter dan voor algen die geen kalk maken. /FC

Buitenhuis (Rotterdam, 1967) studeerde moleculaire wetenschappen aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdelingen Mariene chemie & geologie en Biologische oceanografie van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Zijn onderzoek maakt deel uit van verschillende internationale onderzoeksprojecten: 1. Verstoring van aardsystemen, de door NWO gefinancieerde Nederlandse bijdrage aan het internationale onderzoek naar 'global change', 2. GEM, het Global Emiliania modelling initiative en 3. MERLIM, een EG onderzoek naar de invloed van sporenmetalen (in dit geval zink) en CO2 limitatie op het functioneren van mariene ecosystemen.

Datum en tijd

maandag 25 september 2000, 14.15 uur

Promovendus

E.T. Buitenhuis, e-mail: (martinburo@email.com)

Proefschrift

Interactions between Emiliania huxleyi and the dissolved inorganic carbon syste

Promotor

prof.dr.ir. H.J.W. de Baar

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broertsraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie