Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Artikel RUG: kinderen profiteren echt van kinderbijslag

Datum nieuwsfeit: 25-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

25 sep 2000

Nummer 125 25 september 2000

Kinderen profiteren echt van kinderbijslag


Ouders gaan met kinderbijslag wel degelijk anders om dan met ander inkomen. Dat concludeert de Groningse hoogleraar micro-economie prof. dr. P. Kooreman in een artikel in de American Economic Review. Kooreman onderzocht hoe kinderbijslag het bestedingspatroon van huishoudens beïnvloedt. Wanneer ouders honderd gulden extra kinderbijslag krijgen, besteden ze daarvan een veel groter deel aan kinderkleding dan bij honderd gulden extra ander inkomen.

Kooreman onderzocht hoe huishoudens sinds 1978 daadwerkelijk reageerden op veranderingen in de kinderbijslagbedragen. In huishoudens met twee kinderen tussen 0 en 11 jaar, het gezinstype dat Kooreman onderzocht, bestaat het netto-gezinsinkomen gemiddeld voor zo'n vier procent uit kinderbijslag.

Effect vooral bij lagere inkomens

In gezinnen met een beneden-modaal inkomen wordt ongeveer een kwart van de kinderbijslag besteed aan kinderkleding en -schoenen. Op de uitgaven aan kleding voor de ouders heeft kinderbijslag geen effect. Ter illustratie: in twee-ouder gezinnen wordt van honderd gulden extra kinderbijslag zo'n elf gulden aan kinderkleding besteed, terwijl van honderd gulden uit andere inkomensbronnen maar één gulden naar kinderkleding gaat. Bij één-ouder gezinnen is dit effect nog veel sterker. Deze ouders gebruiken 33 van de honderd gulden kinderbijslag voor kinderkleding; alleenstaande ouders die weduwe of weduwnaar zijn, zelfs bijna 70 gulden. Is het inkomen hoger, dan groeit het deel van de kinderbijslag dat wordt gebruikt voor andere kind-specifieke uitgaven, zoals muzieklessen en sparen. Bij de hoogste inkomens heeft kinderbijslag geen aanwijsbaar effect op het bestedingspatroon.

Morele verplichting

Ouders zijn geheel vrij in de besteding van kinderbijslag; de overheid geeft zelfs geen richtlijnen. Toch gaan huishoudens met kinderbijslag dus anders om dan met ander inkomen. Kennelijk gebruiken ouders kinderbijslag al of niet bewust als richtlijn voor hun uitgaven aan kinderen, of voelen zij een morele verplichting om kinderbijslag aan hun kinderen ten goede te laten komen.

Noot voor de pers


* Voor meer informatie: P. Kooreman, tel (050)363 45 33 (werk), 363 37 31 (secr.)

* Titel: The Labeling Effect of a Child Benefit System, American Economic Review, vol. 90(3), juni 2000, pp. 571-583. Zie ook www.eco.rug.nl/medewerk/kooreman/kb.pdf .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie