Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse ambtenaren drinken voortaan eerlijke koffie

Datum nieuwsfeit: 26-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN
MINISTER JOHAN SAUWENS
VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN,

AMBTENARENZAKEN EN SPORT
26 september 2000

Vlaamse ambtenaren drinken voortaan eerlijke koffie

De Vlaamse minister van Ambtenarenzaken Johan Sauwens heeft beslist voortaan "eerlijke koffie" te laten aankopen door en voor het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

De minister heeft de administratie opdracht gegeven de bestek- ken voor de jaarlijkse offerte-aanvraag in die zin aan te passen dat alleen nog koffie zal worden aangekocht met het Max-Havelaar keurmerk. Die Europese offertevraag is inmiddels verschenen in het Bulletin der Aanbestedingen en in het Europees publicatieblad.

Op het ogenblik dat het toegenomen ethisch en ecologisch bewustzijn zich vertaalt in een heroriëntatie van de consump- tie naar producten die een ethisch of ecologisch keurmerk hebben, wil het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap een voorbeeldfunctie vertolken op dit vlak.

Het Max Havelaar-keurmerk is momenteel de beste garantie op de markt voor producten die getuigen van een 'eerlijke handel'. De Stichting Max Havelaar is een onafhankelijke instantie die controleert of producten onder eerlijke voorwaarden worden geïmporteerd. Zij ziet erop toe dat de leveranciers uit de Derde Wereld een eerlijke prijs krijgen voor hun product.

Het Max Havelaar keurmerk garandeert dat aan de volgende handelsvoorwaarden voldaan wordt: (1) rechtstreekse inkoop bij organisatie van kleine boeren uit de Derde Wereld, (2) een rechtvaardige prijs met toeslag op de wereldmarktprijs en een gegarandeerde minimumprijs, (3) voorfinanciering, (4) langdu- rige handelsrelaties waardoor de producenten zekerheid hebben over hun inkomen en (5) de producenten zijn volwaardige partners die zelf beslissen over de aanwending van hun inkomsten.

De koffieproducten met het Max Havelaarlabel schakelen zich niet enkel in in een eerlijkere wereldhandel maar staan eveneens garant voor een degelijke kwaliteit.

Bij het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap wordt koffie gezet voor een kleine 10.000 ambtenaren en hun bezoekers. Er wordt jaarlijks gemiddeld 30 ton koffie aangekocht.

Bij gelijkblijvend volume zou de gemiddelde kostprijs van de aankoop van Max Havelaarkoffie schommelen rond 7,8 mio BEF per jaar. Dit betekent een meerkost van 1,3 mio BEF. Deze meerkost wordt geneutraliseerd middels heroriëntering van de beschik- bare middelen.

Info : Joris Vandenbroucke - (02) 553 23 11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie