Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU wenst beroep regering tegen Europese beslissing

Datum nieuwsfeit: 26-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

VU wenst beroep regering tegen Europese beslissing geheimhouding documenten in navolging Nederlandse regering (26/09/00)

Afgelopen weekend besliste de Nederlandse regering beroep in te stellen bij het Europees Hof van Justitie tegen het besluit van de Europese Raad van Ministers over de openbaarheid van documenten van de Raad die gaan over buitenlands beleid en veiligheidsbeleid (zoals militaire zaken en civiele crisisbeheersing buiten de EU). Nederland stemde in augustus samen met Finland en Zweden tegen het besluit van de Algemene Raad. De Belgische EU-diplomaten schaarden zich daarentegen, op gezag van de federale regering, achter het voorstel om de openbaarheid van bestuur bij de Europese Unie drastisch terug te schroeven. De VU vraagt de federale regering deze blunder recht te zetten en naar het Nederlands voorbeeld beroep aan te tekenen bij het Hof van Justitie.

De regering-Verhofstadt riep zichzelf herhaaldelijk uit tot groot verdediger van meer openheid in de politieke besluitvorming. Ook in de Burgermanifesten van Verhofstadt en in de partijprogrammas van SP en Agalev kan men er mooie woorden over lezen. Des te groter de ontnuchtering wanneer men even de moeite neemt om ook naar de daden te kijken.

Op initiatief van secretaris-generaal Solona werd een regeling uitgedokterd die de inzage verbiedt in documenten over het gemeenschappelijk buitenlands- en veiligheidsbeleid en de politiële en justitiële samenwerking in strafzaken. Ten aanzien van deze materies wordt het parlementair controlerecht zodoende quasi onbestaande.

Enkel de vertegenwoordigers van Nederland, Zweden en Finland protesteerden tegen de beknotting van het inzagerecht. In het Vlaamse kamp stonden de VU-europarlementsleden Nelly Maes en Bart Staes moederziel alleen in het verzet. Het protest vond ondertussen wel weerklank bij de commissie Justitie van het Europees parlement die besliste klacht in te dienen bij het Europees Hof van Justitie.

Net als de Nederlandse regering, is ook de VU er niet tegen dat bepaalde documenten - bijvoorbeeld die over militaire zaken - geheim zijn. De bezwaren richten zich in de eerste plaats tegen de manier waarop deze uitzondering op openbaarheid in het Raadsbesluit is geformuleerd. Het Raadsbesluit bepaalt dat documenten met een bepaalde rubricering (zoals "GEHEIM") niet openbaar zullen zijn. In tegenstelling tot haar Belgische evenknie, merkt de Nederlandse regering terecht op dat een besluit over geheimhouding of openbaarheid van een bepaald document niet gebaseerd moet zijn op de rubricering, maar op de inhoud van dat document. Daarom is het Raadsbesluit in strijd is met het recht op toegang tot documenten zoals dat is ingevoerd met het Verdrag van Amsterdam (art. 255).

In een persmededeling besluit de Nederlandse regering nog: Nederland streeft naar maximale openheid van Europese Besluitvorming. Daarom heeft Nederland besloten dit beroep in te stellen.

In de federale regering heerst er intussen een oorverdovende stilte. VLD, Agalev en SP kijken fluitend de andere richting uit. In het kader van de geroemde open politieke besluitvorming wenst de VU enerzijds zo snel mogelijk duidelijkheid over de steun van de Belgische regering aan het Solona-document. In het federaal parlement zal kamerlid Danny Pieters minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel aan de tand te voelen. Daarnaast vraagt de VU dat de federale regering haar Belgische blunder zou rechtzetten door net als Nederland beroep in te stellen bij het Europees Hof van Justitie.

Auteur:
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter VU
Bart Staes, europarlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder VU
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie