Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vervoerders opgetogen over EU-veroordeling Oostenrijk

Datum nieuwsfeit: 26-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Transport en Logistiek Nederland

Zoetermeer, 26 september 2000

Vervoerders opgetogen over EU-veroordeling Oostenrijk wegens hoge tol

Aan de redactie

Forse schadeclaim volgt

Transport en Logistiek Nederland is opgetogen over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, waarin Oostenrijk wordt veroordeeld voor het heffen van te hoge tol op de Brennerautobahn. Volgens het Hof heeft Oostenrijk in strijd gehandeld met de Europese richtlijnen door het toltarief tot twee keer toe te verhogen.

Hoewel de details van de uitspraak van het Hof nog ontbreken, betekent de uitspraak dat het toltarief overdag met minimaal 35 procent en maximaal 60 procent omlaag moet en dat het extra hoge nachttarief moet verdwijnen.

De Oostenrijkse regering kan namens het Nederlandse beroepsgoederenvervoer een claim tegemoet zien van enkele tientallen miljoenen guldens over de periode 1995 tot en met 1 september 2000. Transport en Logistiek Nederland heeft in april al een Oostenrijkse advocaat ingeschakeld om de belangen van de leden veilig te stellen. Het ziet er overigens naar uit dat het niet mogelijk is een gemeenschappelijke claim bij Oostenrijk neer te leggen. Gedupeerde bedrijven moeten individueel de schade terugvorderen. Twintig bedrijven hebben de uitspraak van het Hof niet afgewacht en in de zomermaanden al een onderbouwde claim via Transport en Logistiek Nederland ingediend met een totale waarde van bijna 3 miljoen gulden.

De Nederlandse vervoerders zien de uitspraak als een groot succes in hun verzet tegen de hoge tol. Mede op aandringen van Transport en Logistiek Nederland en zusterorganisaties in Duitsland, Denemarken en Oostenrijk heeft de Europese Commissie de onrechtmatigheid in 1995 bij het Hof aanhangig gemaakt. Wel vindt Transport en Logistiek Nederland het teleurstellend dat de procedure zo lang heeft geduurd. Daarom pleit de organisatie voor snellere procedures, bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor een kort geding.

De Brennerautobahn verbindt Innsbruck met de Italiaanse grens en is 34,5 km lang. De tol bedraagt overdag 172 gulden (5 gulden per kilometer) en 's nachts het dubbele (10 gulden per kilometer). Nederlandse vrachtauto's voeren per jaar 80.000 ritten over de Brennerau-tobahn uit. De weg is gebouwd in de periode tussen 1965 en 1973. Hij is helemaal afbe-taald, alleen de onderhouds- en beheerskosten resteren nog.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Public Relations en Voorlichting, Clarisse Buma, 079-3636115.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie