Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Komst van de euro wekt vooral negatieve verwachtingen

Datum nieuwsfeit: 26-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIPO

26 september 2000

Komst van de euro wekt vooral negatieve verwachtingen

De komst van de euro als nieuwe munteenheid in 12 lidstaten van de Europese Unie wekt vooral negatieve verwachtingen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van de actualiteitenrubriek 2Vandaag. Indien de Nederlanders nu zouden mogen stemmen over de komst van de euro, zou de nieuwe munteenheid het niet gered hebben: 53% van de Nederlandse bevolking is tegen.

Uit het 2Vandaag/NIPO-onderzoek blijkt dat een meerderheid (53%) van de Nederlanders tegen de komst van de euro zou stemmen. Bijna één op de drie Nederlanders (31%) is voorstander van de nieuwe munteenheid. De grootste tegenstanders vinden we in de gelederen van de Socialistische Partij (68%). Grootste voorstanders zijn de D66-stemmers (47%). Naarmate men ouder is, is men vaker tegenstander van de euro.

De aversie tegen de euro wordt voor een deel verklaard uit het feit dat er weinig vertrouwen in de nieuwe valuta bestaat. Zo zegt 36% van de Nederlanders (zeer) weinig vertrouwen te hebben in de nieuwe munteenheid; ook verwacht 43% dat de komst van de euro een negatieve invloed zal hebben op de Nederlandse economie.

Als het even kan zou het kabinet dan ook van invoering van de euro af moeten zien: die mening is bijna de helft van de Nederlandse bevolking (46%) toegedaan. Een kleinere groep (37%) vindt het niet nodig dat het kabinet van invoering afziet.

Bijna twee op de drie Nederlanders (63%) verwachten dat het leven na de invoering van de euro duurder zal worden, 22% verwacht dat niet. Uit onderstaande grafiek blijkt dat men wat dit betreft met name in de gelederen van Socialistische Partij somber gestemd is over de toekomst.1 | Met name in de SP-gelederen verwacht men dat het leven "na de euro" duurder wordt

Grafiek Bron: NIPO, 2000

De mening van de 'gemiddelde Nederlander' over de komst van de euro is ten opzichte van vorig jaar, ondanks de recente berichtgeving in de media, niet wezenlijk veranderd. Meer dan de helft van de Nederlanders (61%) dacht vorig jaar precies hetzelfde over de nieuwe munteenheid, 22% dacht er vorig jaar positiever over, terwijl 7% er anno 1999 negatiever over dacht.

2Vandaag heeft de president van De Nederlandsche Bank uitgenodigd op dit persbericht te reageren:

In een reactie zei A. Wellink, president van De Nederlandsche Bank, dat de uitkomsten van de enquete hem niet zijn meegevallen: "er zit iets niet goed". De koersval van de nieuwe munt ziet Wellink als hoofdoorzaak. Volgens de DNB-president is de zorg van de Nederlanders over de Euro "niet onterecht".

NIPO Telepanel, veldwerk 22-24 september, n = 1.095 personen van 18 jaar en ouder. Voor nadere informatie: Remco Frerichs (tel: 020-5225 479) of Henk Foekema (tel: 020-5225 472).

Overige persberichten van het NIPO

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie