Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Witte illegalen regeling blijkt volstrekt onvoldoende

Datum nieuwsfeit: 26-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht van het comité Geen mens is illegaal
Amsterdam, 26 september 2000

Witte illegalen regeling blijkt volstrekt onvoldoende

Op een slim geregisseerde persconferentie heeft burgemeester Patijn maandagmiddag bekend gemaakt dat 1877 witte illegalen een verblijfsvergunning hebben gekregen. De suggestie door Patijn dat de 4700 afgewezen witte illegalen "overduidelijk niet aan de regeling voldeden" blijkt echter vaak onjuist. Met het gebruik van acht harde voorwaarden heeft de IND een voorselectie gepleegd op de groep waarvoor de commissie opgericht was. In praktijk blijkt de invulling van de witte illegalen regeling arbitraire en schrijnende gevolgen te hebben. De IND vinkt zondermeer af op de acht voorwaarden, zonder verdere weging van factoren. Veel afwijzingen gaan in tegen ieder gevoel voor recht en redelijkheid.

Het probleem zit niet bij de burgemeesterscommissie. Het blijvende probleem zit in het rigide gebruik van de uitsluitingsgronden. Zo worden er in de eerste ronde mensen afgewezen die een sofi-nummer hebben, lang in Nederland zijn, sociale netwerken hebben opgebouwd en vaak een omvangrijk arbeidsverleden hebben. Precies de mensen waar de burgemeesterscommissie voor was bedoeld. Om de politieke patstelling rond de 'witte illegalen' te doorbreken is de unieke constructie gevormd waarbij de burgemeesters gevraagd werd om een advies. Echter de Tijdelijke Regeling Witte Illegalen, die door staatssecretaris Cohen is ingesteld, ontneemt de burgemeesterscommissie het zicht op een groot aantal 'witte illegalen' waarvoor de commissie is bedoeld.

De extra regel dat de staatssecretaris voor de afgewezenen gebruik kan maken van zijn discretionaire bevoegdheid blijkt in de praktijk geen rol te spelen. Van de bevoegdheid van staatssecretaris Cohen wordt geen gebruik gemaakt als het gaat om zaken die bij herhaling voorkomen. Dat betekent bijvoorbeeld dat als in meerdere zaken sprake is van langdurig verblijf in combinatie met uitzetting, er alleen daarom al geen gebruik wordt gemaakt van de discretionaire bevoegdheid.

Geen mens is illegaal dringt er bij de Tweede Kamer en de staatssecretaris op aan om de acht voorwaarden niet de huidige harde invulling te geven die de IND nu gebruikt. Het aanbod van de burgemeesterscommissie om de staatssecretaris van advies te blijven dienen moet benut worden om de nu afgewezen illegalen alsnog op hun mate van inburgering te toetsen.

De ellendige situatie van de 'witte illegalen' is nog steeds niet opgelost. Een generaal pardon is en blijft de beste oplossing voor de 'witte illegalen'.

Voor meer informatie:
Landelijk comité Geen Mens is Illegaal
Bastiaan van Perlo
tel: 020-6897555 of 06 246 166 28


---
Nederland Bekent Kleur
tel: 020 - 689 75 55
www.nederlandbekentkleur.nl

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie