Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zeilen: laatste 4 strijden om plek in kwartfinales Sydney

Datum nieuwsfeit: 26-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Team Heiner


26 september, de laatste 4 strijden om een plek in de kwart finales

Nat en winderig zijn de condities in Sydney Harbour; het lijkt wel een Nederlandse herfstdag. De Soling vloot is geslonken tot nog maar 6 boten. Vandaag moet het gebeuren! Er zijn maar weinig spectatorships op het water, maar onze gehuurde 46 footer vaart wel rond met de Nederlandse driekleur en de Specialist³ vlag in de voorstag. Vier helikopters cirkelen boven onze hoofden, hopelijk is er vanavond wat van het Olympisch zeilen op de televisie! Tijdens het matchracen zijn alle Solings uitgerust met een kleine camera-unit op het achterdekje.

In de eerste flight vaart Team Heiner tegen de Noren. De spanning is te snijden. De beide ploegen varen ongeveer even hard, waardoor het bij de boeien heel spannend is. Er worden twee rondes gevaren, maar helaas krijgt het Oranje team het niet voor elkaar om voor de Noren over de finishlijn te varen. De kop is eraf, alhoewel bij ons aan boord niemand blij is met deze uitslag.

In de tweede flight moet de NED tegen de GER. Jochen Schumann is altijd een moeilijke tegenstander, Olympisch kampioen van Atlanta. Wat er precies gebeurt aan boord van die ene blauwe boot, is niet helemaal duidelijk. Dat het niet echt lekker loopt is wel duidelijk. De eerste ronde ligt het team duidelijk voor, maar die voorsprong wordt erg makkelijk vergeven in de tweede ronde. De tweede verloren pot is binnen; vanaf nu moet het tij voor de Oranje boys wel gaan keren, anders ziet het er niet goed uit. De volgende flight is tegen Nieuw Zeeland, waartegen de jongens vaak getraind hebben. FINGERS CROSSED...

We hadden eigenlijk een verzoek moeten indienen voor wat minder spanning, want dit slaat alles! Het is helemaal spannend op de Team Heiner supportersboot, want we kijken vanuit een verkeerde hoek, waardoor de resultaten soms 'wat' vertekend worden. Wij zagen slechts een verschil met Nieuw Zeeland van 3 cm, in werkelijkheid bleek het wel 2½ bootlengte te zijn! Maar goed, na een waanzinnig spannende race heeft Nederland nu de eerste overwinning binnen.

De verschillen onderling zijn klein; deze mannen zijn echt aan elkaar gewaagd. De andere races worden ook op de voet gevolgd. Alleen de Russen hebben alle potjes tot nu toe verloren en de Duitsers hebben alles gewonnen, verder gaat het redelijk gelijk op. De laatste twee flights worden heel spannend; er vallen vandaag twee teams af. Inmiddels wordt er ook zeilen op de Australische tv uitgezonden. Maar het is zo spannend dat Simon Keijzer, persvoorlichter van het KNWWV samen met een aantal niet-zeilende kernploegleden het water op komt. De mannen worden uit volle borst aangemoedigd! Wat een dag!

De race tegen de Russen is zinderend, bij de ene boei ligt die blauwe boot voor, bij de volgende boei zijn het weer de Russen. Bij de laatste boven boei is het een benarde situatie: Duitsland, Noorwegen, Nederland en Rusland komen allemaal tegelijk aan. De Russen trekken aan het kortste eind en krijgen een penalty. Dit betekent dat ze nog moeten gijpen in het laatste rak richting de finish Tien meter voor de finishlijn halen de Russen hun spi weg en draaien de verplichte ronde. Hiermee komt het Oranje team goed weg; zij finishen als eerste. Is dit de weg terug van Team Heiner naar de top 4? De laatste flight zal de uitkomst brengen. De strijd is tussen het Nieuw Zeelandse team van Rod Davis en het Specialist³ team. Duitsland, Denemarken en Noorwegen zijn zeker van een plaats bij de laatste 4, Rusland ligt er zeker uit.

De laatste race wordt bij de eerst bovenboei om onduidelijke redenen afgeblazen. In de tweede poging ligt Denemarken al vanaf het begin voor. Er is voor Team Heiner nog weinig eer te behalen. Ze moeten hier winnen, volgens alle informanten, anders liggen ze eruit. Ondertussen ontstaat er behoorlijke verwarring bij journalisten en het thuisfront: op de Nederlandse teletekst staat dat Nederland door is. Wat is nu waarheid? De waarheid is hard, Team Heiner mag naar huis; zij zijn een van de twee afvallende teams. Na de race varen de jongens nog een ereronde om de supportersboot, maar iedereen is erg teleurgesteld en verdrietig.

Chris Simon, onze internationale umpire die ten behoeve van Team Heiner hier in Sydney is, twijfelt nog aan de uitspraak van het wedstrijdcomité. Een uur na aankomst in de haven wordt er protest aangetekend tegen het comité. Volgens de letterlijke toepassing van het matchracereglement zou Heiner toch 4e staan en het Nieuw Zeelandse team echt 5e. Het lijkt erop dat het een reglementaire uitspraak gaat worden. Morgen om 10.30 uur (Australische tijd) zal het protest behandeld worden.

To be continued...

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies Jellema in Sydney, telefoon (+61) 04 08 24 13 81.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie