Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe regeling certificering kraanmachinisten en hijskranen

Datum nieuwsfeit: 27-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

MIN SZW: Regeling certificering kraanmachinisten en hijskranen

Nr. 2000/165
27 september 2000

Nieuwe regeling voor certificering kraanmachinisten en hijskranen

Eigenaars van mobiele hijs- en torenkranen moeten uiterlijk op 1 november 2001 over een veiligheidscertificaat voor die kranen beschikken. Kraan- en heimachinisten moeten uiterlijk 1 november 2004 een certificaat hebben waaruit blijkt dat zij aan de exameneisen voldoen. Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft inmiddels de instellingen aangewezen die certificaten voor kranen kunnen afgeven.

De nieuwe Arbeidsomstandighedenwet die in 1999 in werking is getreden, bepaalt dat voor kraan- en heimachinisten en voor mobiele hijs- en torenkranen een certificeringsstelsel gaat gelden. Eigenaars van mobiele hijs- en torenkranen moeten vanaf volgend jaar over een certificaat beschikken waaruit blijkt dat de kraan aan de veiligheidseisen voldoet. Hijs- en torenkranen worden nu periodiek gekeurd, maar vanaf 1 november 2001 moet de goedkeuring van de kraan in een certificaat worden vastgelegd.
Kraan- en heimachinisten moeten in de toekomst een certificaat van vakbekwaamheid hebben dat aangeeft dat zij aan een aantal exameneisen voldoen. Nu kunnen zij volstaan met een deskundigheidsbewijs.

De examen- en veiligheidseisen worden voortaan door de stichting Toezicht Certificatie Verticaal Transport binnen de branche zelf vastgesteld, met inachtneming van de bepalingen daarover in de Arbeidsomstandighedenwet. Binnen deze stichting houdt een Centraal College van Deskundigen zich hiermee bezig.

ABOMA+KEBOMA, SGS Technische Inspecties, AIB Vincotte Nederland en TÜV Nederland zijn aangewezen om de certificaten van goedkeuring voor kranen te verlenen. Certificaten voor kranen kunnen vanaf 1 oktober aanstaande worden afgegeven.
Certificering van machinisten is vanaf 1 december van dit jaar mogelijk. Hiervoor zullen nog (zo mogelijk meerdere) instellingen worden aangewezen.

Nadere informatie is te verkrijgen via internet: www.tcvt.nl of e-mail: (info@tcvt.nl)

27 sep 00 10:49

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie