Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderhandelingsresultaat CAO Horeca bereikt

Datum nieuwsfeit: 27-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

back

CAO-acties van de FNV Horecabond

Onderhandelingsresultaat CAO Horeca bereikt 9/19/00

FNV Horecabond behoudt zondagtoeslag in CAO Horeca + 7,75% loonsverhoging Vannacht heeft de FNV Horecabond met Koninklijk Horeca Nederland, werkgevers in de horeca, een CAO-onderhandelingsresultaat voor de horeca bereikt. De bond legt dit resultaat begin oktober neutraal voor aan de leden.

De nieuwe CAO loopt van 1 juli 2000 tot 1 juli 2002. Bijna 280.000 horecawerknemers krijgen per 1 oktober 2000 4 procent loonsverhoging en krijgen 3,75 procent per 1 juli 2001. Verder is een compensatieregeling voorgesteld voor de latere invoering van de loonsverhoging voor huidige werknemers. Zij krijgen een eenmalige uitkering van 4 procent loon over de maanden juli, augustus en september. Naast verhoging van de lonen is onder meer afgesproken: het instellen van een meldpunt voor klachten over naleving CAO, het handhaven van de zondagtoeslag op CAO-lonen, meer mogelijkheden voor werknemers om hun eigen loopbaan te bepalen en het schrappen van de hulpkrachten uit de CAO. De onderhandelingen zijn op 18 september voortgezet nadat op 28 juli de CAO-onderhandelingen weer vastliepen omdat werkgevers de zondagtoeslag wilde afschaffen. De afgelopen weken heeft de FNV Horecabond actie gevoerd tegen het afschaffen van de zondagtoeslag. Het voorstel van KHN om onder meer de zondagtoeslag af te schaffen was voor de FNV Horecabond onacceptabel. Op verzoek van de FNV Horecabond zijn de onderhandelingsdelegaties weer om de tafel gaan zitten. Dit heeft tot een onderhandelingsresultaat geleid. Het resultaat op hoofdlijnen CAO Horeca 1 juli 2000- 1 juli 2002:
* loonsverhoging van 4% per 1 oktober 2000 en 3,75 % per 1 juli 2001
* een eenmalige uitkering voor huidige werknemers van 4% over juli, augustus en september 2000
* behoud van zondagtoeslag op CAO-lonen
* controle op naleving van de CAO per 1 juli 2001
* ontslagbescherming voor kaderleden van de bond
* recht op scholing voor alle werknemers
* afschaffing van hulpkrachten.
Werknemers zonder ervaring en opleiding in de functiegroepen 1 en 2 kunnen respectievelijk maximaal 3 jaar en 2 jaar betaald worden volgens het wettelijk minimum(jeugd)loon. Zij krijgen wel de voorgestelde scholingsmogelijkheden. Na 3 respectievelijk 2 jaar komen zij in de CAO-schalen.
In de horeca werken zon 280.000 werknemers met een gezamenlijke loonsom van 4 miljard gulden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie