Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ROB-advies verschenen over emancipatiebeleid

Datum nieuwsfeit: 27-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Raad voor het Openbaar Bestuur: nieuwe vormen van politieke participatie trekken weinig vrouwen

Een persbericht bij het onderwerp Bestuurlijke vernieuwing

27 september 2000

Kansrijke ontwikkelingen zoals interactief beleid en digitale debatten leiden (nog) niet tot vergroting van politieke participatie van vrouwen. Dit stelt de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn vandaag verschenen advies over de meerjarennota emancipatiebeleid. De Raad bepleit onderzoek naar deze ontwikkelingen en de mogelijke effecten daarvan op evenredige vertegenwoordiging. Daarbij zou antwoord moeten komen op de vraag onder welke voorwaarde deze ontwikkelingen wèl kunnen leiden tot een vergrote participatie van vrouwen.

De Rob onderstreept in zijn advies dat het grootste probleem voor participatie van vrouwen in de politiek nog altijd de mannelijke politieke cultuur is die door veel vrouwen niet aantrekkelijk wordt gevonden. Voortzetting van bestaand goedwerkend beleid is volgens de Raad een absolute voorwaarde. Gewezen wordt op rapportages over het aandeel vrouwen in politiek en openbaar bestuur, waardoor via imagovorming het aandeel vrouwen kan toenemen. Daarnaast beveelt de Raad aan nog meer aandacht te besteden aan voorwaardenscheppende voorzieningen zoals kinderopvang.
De Raad wijst verder op de toename van het aantal lokale lijsten bij verkiezingen. Gebleken is dat deze - ondanks hun veronderstelde positieve effect op de betrokkenheid van de burger bij de lokale politiek - negatief uitpakken voor het aandeel vrouwen in de politiek. Bovendien stappen vrouwen vaker dan mannen tussentijds of na één periode op uit politieke functies. De Rob beveelt aan ook hiernaar onderzoek te doen. De uitkomsten daarvan zouden naar het oordeel van de Raad een bijdrage kunnen leveren aan een meer evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie