Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Longkankergenen in eerste Nederlandse transgene rat

Datum nieuwsfeit: 27-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Longkankergenen in eerste Nederlandse transgene rat

Kanker ontstaat door een opeenstapeling van fouten (mutaties) in het DNA van een cel, waardoor normale controle mechanismen verloren gaan en de cel ongecontroleerd gaat delen. "Maar dezelfde genetische defecten die de ziekte veroorzaken, zorgen ook dat de kankercel zich onderscheidt van de omliggende normale cellen," zegt biotechnologe drs. Pamela McLaughlin. "Die verschillen kun je gebruiken bij de ontwikkeling van therapieën die specifiek op kankercellen aangrijpen." Zo komt het epitheliale glycoproteine-2 (EGP-2) in longkankercellen veel meer voor dan in gezonde cellen. Het eiwit is daarom een ideaal doelwit voor een behandeling met antilichamen. De antilichamen 'herkennen' de tumorcel aan het eiwit, en maken het zo zichtbaar voor het immuunsysteem. Omdat EGP-2 ook in normale epitheelweefsels voorkomt is deze vorm van immuuntherapie echter niet zonder risico. Om deze neveneffecten beter te kunnen bestuderen zijn goede diermodellen nodig. McLaughlin ontwikkelde twee transgene diermodellen waarin het menselijk EGP-2 in dezelfde weefsels voorkomt als in de mens. Een van de modellen is de eerste transgene rat die in Nederland is gemaakt. Om hetzelfde distributiepatroon van het eiwit te krijgen was niet alleen de overdracht van het gen zelf nodig, maar ook van de DNA sequentie die de aanmaak van het eiwit in de verschillende weefsels reguleert, de zogenaamde EGP-2 promoter. McLaughlin slaagde er als eerste in deze promotor te isoleren en te karakteriseren. Een andere behandelmogelijkheid is het vervangen van een gemuteerd gen met behulp van gentherapie. Daarvoor moeten eerst de gemuteerde genen in kaart worden gebracht. McLaughlin onderzocht in hoeverre het UBE1L-gen een mutatie bevat. In longkankercellen komt het product van dit gen, het ubiquitine-activerend E1 like eiwit, namelijk veel minder voor dan normaal. Dit blijkt echter niet op een afwijking in het gen te berusten, maar waarschijnlijk op een defect in de regulatie daarvan. / EB

Mclaughlin (Leeuwarden, 1969) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij de vakgroepen Medische biologie (afd. Tumor immunologie en Moleculaire biologie) en Medische genetica en bij de onderzoeksschool GUIDE. Zij blijft verbonden aan de vakgroep Medische biologie van de RUG.

Datum en tijd

woensdag 27 september 2000, 14.15 uur

Promovendus

mw. P.M.J. Mclaughlin, fax (050)363 31 13, e-mail: (p.m.j.mclaughlin@med.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Lung cancer associated genes, studied in vitro and in vivo using transgenic animal models

Promotores

prof.dr. L.F.M.H. de Leij en prof.dr. C.H.C.M. Buys

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie