Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Burgemeesterscommissie rond werkzaamheden witte illegalen af

Datum nieuwsfeit: 27-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

|
Persberichten
|
Burgemeesterscommissie rond werkzaamheden af

Burgemeesterscommissie rond werkzaamheden af

De burgemeesters van de vier grote steden hebben nagenoeg alle dossiers behandeld die hen in het kader van de 'Tijdelijke regeling voor witte illegalen' door de staatssecretaris van Justitie ter advisering zijn voorgelegd. In een bijeenkomst in de ambtswoning in Amsterdam kwamen alle betrokkenen die aan dit project hebben meegewerkt bij elkaar voor een afsluitende bijeenkomst. Naast de burgemeesters was ook staatssecretaris Cohen van Justitie hierbij aanwezig. De door de Tweede Kamer geaccordeerde 'Tijdelijke regeling voor witte illegalen' werd op 1 oktober 1999 van kracht en was bedoeld voor vreemdelingen die langdurig in Nederland verbleven met de schijn van legaliteit, maar die niettemin niet de benodigde papieren hadden om in Nederland te verblijven. Het initiatief voor de regeling kwam van de burgemeesters Patijn (voorzitter), Deetman, Opstelten en Brouwer-Korf die zich verantwoordelijk voelden voor deze burgers, die in hun steden een door de overheid gedoogd bestaan hebben opgebouwd. De regeling was eenmalig en had betrekking op mensen zonder criminele antecedenten die sinds 1 januari 1992 in Nederland verblijven, niet eerder waren uitgezet en beschikken over een sofinummer. Ongeveer 7000 mensen deden een beroep op de regeling en dienden bij de staatssecretaris van Justitie een aanvraag in. Na een eerste selectie door de IND zijn 1709 dossiers aan de Commissie van burgemeesters ter advisering voorgelegd.

De burgemeesters hebben inmiddels over 1488 dossiers een advies uitgebracht, in alle gevallen positief. Per dossier kan het om meer personen gaan. Zij hebben gekeken naar de mate van inburgering van de betrokkenen en hun gezinsomstandigheden. Ook het arbeidsverleden van de betrokkenen speelde daarbij een rol.

Ongeveer de helft van de witte illegalen over wie een advies is uitgebracht woont in Amsterdam (723), een kwart in Den Haag (365), 138 in Rotterdam, 30 in Utrecht en 232 in de rest van het land. In de brief van september 1999 aan de Tweede Kamer gaf de staatssecretaris aan het advies van de burgemeesters te zullen volgen.

De burgemeesters zijn verschillende keren bijeen geweest en hebben de dossiers van mensen uit hun eigen gemeente behandeld. Burgemeester Patijn heeft als voorzitter van de commissie naast de Amsterdamse dossiers ook die uit de rest van het land bekeken, waarbij de burgemeesters van de desbetreffende plaatsen werden geraadpleegd. Naar verwachting zullen binnen twee weken de laatste aanvragen worden afgehandeld. Aan de uitvoering van de regeling is door velen in de steden, het ministerie van Justitie en de IND intensief gewerkt. De ambtelijke projectleiding was in handen van Evert Geuzinge, directeur van Register Amsterdam, en Nora Salomons, gemeentelijk Ombudsman van Amsterdam. De burgemeesters, staatssecretaris en betrokken medewerkers zijn tevreden over de zeer goede onderlinge samenwerking en over het resultaat. Aangezien het om een eindige regeling gaat, houdt het reguliere werk van de Commissie van burgemeesters binnenkort op. Wel zullen zij betrokken zijn bij de afhandeling van de gevallen van bezwaar en beroep. Ook hebben de burgemeesters te kennen gegeven bereid te zijn de staatssecretaris desgevraagd van advies te blijven dienen.

Amsterdam, 26 september 2000 Pb-77

Mirjam Otten 5522045 2

^


-

© gemeente Amsterdam - 27-09-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie