Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cisco richt Stichting Internetonderwijs Nederland op

Datum nieuwsfeit: 27-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Cisco

Stichting Internetonderwijs Nederland geeft impuls aan ICT-onderwijs

Samenwerking tussen overheid, educatieve instellingen en het bedrijfsleven

Amsterdam, 27 september 2000 - Per 1 oktober gaat de Stichting Internetonderwijs Nederland officieel van start met haar activiteiten. De stichting, een initiatief van Cisco Systems Nederland, wil de interesse voor informatica-opleidingen onder scholieren en studenten verhogen door hen in staat te stellen een complete ICT-opleiding te volgen als onderdeel van het schoolprogramma. Tevens beoogt de stichting het algemene gebruik van ICT in de klas te stimuleren. De uiteindelijke doelstelling is het terugbrengen van het grote tekort aan geschoolde ICT-specialisten in Nederland, door een nauwe samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en educatieve instellingen.

Onderwijsinstellingen kunnen in overleg met de Stichting Internetonderwijs Nederland middelen aanvragen die nodig zijn voor het aanbieden van extra ICT-lesprogramma's, waaronder lesmateriaal, computer- en netwerkapparatuur en technische ondersteuning. Om dit te bewerkstelligen is de stichting op zoek naar sponsors. Door sponsoring worden scholen in staat gesteld om 'e-learning' programma's aan te bieden. In aanvang betreft dit het CNAP (Cisco Networking Academy Program) -lesprogramma. Na het volgen van dit lesprogramma kunnen studenten het officiële CCNA (Cisco Certified Network Associate)
-examen afleggen, voor een internationaal erkend certificaat. Met dit certificaat zijn zij verzekerd van een goede uitgangspositie voor een verdere loopbaan in de ICT. Middels sponsoring vanuit het bedrijfsleven kunnen deze op de praktijk afgestemde ICT-lesprogramma's worden gefinancierd. De sponsoring vindt plaats met inachtneming van duidelijke, door de overheid en de opleidingsinstelling geformuleerde regels en voorwaarden. E-learning stimuleert studenten om meer tijd aan hun studie te besteden, waarbij ze - ongeacht de plaats en het tijdstip - toegang hebben tot alle benodigde middelen en informatie. Doordat al het lesmateriaal elektronisch beschikbaar wordt gesteld, is het mogelijk de lesstof op ieder gewenst moment aan te passen of uit te breiden.

"Er moeten nu acties worden ondernomen om de interesse onder jongeren voor een carrière in de ICT te stimuleren. Op dit moment is er al een enorm tekort aan gekwalificeerde ICT-specialisten en dat tekort dreigt de komende jaren enorm toe te nemen, hetgeen een duidelijk gevaar vormt voor de economische ontwikkeling en de positie van Nederland in de wereld," zegt Edzard Overbeek, algemeen directeur van Cisco Systems Nederland. "Door het stimuleren van een betere samenwerking tussen onderwijsinstellingen, de overheid en het bedrijfsleven, verwacht deze stichting dat leerlingen eerder de beschikking krijgen over effectieve ICT-lesprogramma's."

Organisatie

In de stichting zullen per 1 oktober diverse vooraanstaande vertegenwoordigers van de overheid, het onderwijs, de wetenschap en het bedrijfsleven zitting nemen.

Een van de doelstellingen van de Stichting Internetonderwijs Nederland is ervoor te zorgen dat zowel scholen in het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs verschillende ICT-lesprogramma's kunnen aanbieden, zoals het Cisco Networking Academy programma. Hierbij gaat het om algemene ICT-kennis die niet gebonden is aan specifieke leveranciers of producten. Ook wil de stichting bij scholen, overheden, ondernemingen en andere organisaties het bewustzijn creëren dat ondersteuning in de vorm van geld of andere middelen nodig is om deze opleidingsprogramma's aan te kunnen bieden.

De overheid blijft als regelgevende instantie de inhoud en de kwaliteit van de lesprogramma's bepalen en de stichting zal in nauwe samenwerking met de overheid duidelijke regels opstellen over de verschillende studiekwalificaties.

De sponsors van de stichting krijgen een vermelding op de website en mogen een logo plaatsen op de door hen gesponsorde apparatuur. Verder wordt van de bedrijven via diverse marketingcommunicatie-activiteiten aangegeven dat ze optreden als sponsor van het Cisco Networking Academy programma. Daarnaast kunnen deze ondernemingen stageplaatsen aanbieden aan studenten.

"Er is een duidelijk gat ontstaan in hetgeen studenten momenteel op scholen leren en de behoeften vanuit het bedrijfsleven. Het is dan ook van het grootste belang dat er nu actie wordt ondernomen om leerprogramma's verder af te stemmen op deze extra behoefte. Hiervoor zijn geldstromen van derden noodzakelijk," zegt Ronald Zondervan, Manager Competence Center en projectbegeleider bij Versatel. "Door het stimuleren van een goede samenwerking tussen scholen, de overheid en het bedrijfsleven, zorgt de Stichting Internetonderwijs Nederland ervoor dat er nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd en dat het ICT-onderwijs op scholen een extra impuls krijgt. Versatel is er trots op om als een van de eerste sponsors een bijdrage te kunnen leveren aan dit initiatief en we zien uit naar de resultaten."

"Pink Elephant-onderdeel Megaplex wil graag een bijdrage leveren aan het initiatief van Cisco Systems Nederland om de kwaliteit van de Nederlandse ICT - dienstverlening internationaal op de kaart te zetten," zegt Marco Sonnega, Business Unit Director Network Services - Pink Elephant Megaplex. "De krapte op de arbeidsmarkt is in onze branche sterker voelbaar dan ooit en het is belangrijk om het onderwijs op deze manier te ondersteunen, zodat er meer en beter gekwalificeerde ICT-ers tot de arbeidsmarkt toetreden. Wij verheugen ons nu al op de eerste resultaten van de Stichting Internetonderwijs Nederland."

Cisco Networking Academy programma

In oktober 1997 is Cisco Systems in de Verenigde Staten van start gegaan met het Cisco Networking Academy programma (CNAP). Het CNAP, een multimediaal lesprogramma, leert studenten om netwerken ontwerpen, bouwen en onderhouden. Het programma is medio 1999 geïntroduceerd in Nederland en inmiddels hebben 32 scholen zich aangemeld. Leerlingen krijgen mede dankzij dit programma de mogelijkheid om zich voor te bereiden op een carrière in een interessante en dynamische bedrijfstak, met uitstekende kansen op een goede baan. Meer informatie op A
HREF="http://www.cisco.nl/academies">http://www.cisco.nl/academies.

Over Versatel

Versatel Telecom International N.V. (AEX & Nasdaq: VRSA) is een snelgroeiende, 'local access' netwerk operator, gevestigd in Amsterdam, die zich voornamelijk richt op Nederland, België en Duitsland. Versatel opgericht in oktober 1995, is in bezit van volledige telecommunicatielicenties voor Nederland, België en Duitsland en telt meer dan 42.500 zakelijke klanten en 1.400 werknemers. Versatel bouwt sinds medio 1998 aan een breedbandig netwerk dat gebruik zal maken van de modernste netwerktechnologieën om aan bedrijven in de Benelux en Duitsland, breedbandige spraak-, data- en Internet diensten te kunnen bieden. Versatel kent naast Telecom de groepsonderdelen bestaande uit VersaPoint, een 50/50 joint venture met het Amerikaanse NorthPoint (www.northpoint.net) om in Europa zeer snelle DSL Internet toegang uit te bouwen en de Versatel Internet Groep, een concentratie van ISP's gericht op de consumenten en zakelijke markt, portals en 'hosting' bedrijven. Versatel is een beursgenoteerde vennootschap die zowel een notering heeft aan de Amsterdamse AEX-Effectenbeurs als aan de Nasdaq National Market onder het symbool 'VRSA'. Meer nieuws en informatie is verkrijgbaar via A HREF="http://www.versatel.com">http://www.versatel.com. .

Over Pink Elephant Megaplex

Pink Elephant-onderdeel Megaplex is actief op het gebied van ICT-infrastructuur management. Volgens onafhankelijk onderzoek behoort Megaplex internationaal tot de beste en meest betrouwbare rekencentra. Het bedrijf levert haar klanten de juiste infrastructuur voor e-business en vertegenwoordigt de wereldtop in beveiligd Internet. In Nederland beschikt Megaplex over een eigen landelijk dekkend netwerk voor datatransmissie en de grootste printunit op één locatie. Megaplex stelt de hoogste eisen aan fysieke en elektronische beveiliging.

Over PinkRoccade nv

PinkRoccade is een van de grootste Nederlandse ICT-dienstverleners met een breed pakket aan diensten. PinkRoccade telt 5.300 medewerkers en realiseerde in 1999 een omzet van 475,8 miljoen Euro (1998: 427,0 miljoen Euro).

Over Cisco Systems

Cisco Systems, Inc (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft meer dan 34.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2000 een totale omzet van $ 18,93 miljard. Nieuws en informatie is beschikbaar op www.cisco.com.

Voor meer informatie: Bezoek PR contacten.

All contents copyright © 1992--2000 Cisco Systems, Inc. Important Notices and Privacy Statement.
Laatst gewijzigd op: 26 maart 1999.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie