Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: kwaliteit leefomgeving en voortbestaan populaties

Datum nieuwsfeit: 27-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel A Quest for the Role of Habitat Quality in Nature Conservation
Datum woensdag 27-09-2000
Tijd 10:00 uur

Promovendus mw. T.C. Klok

Promotor prof. dr. M.W. Sabelis

Dit proefschrift behandelt de vraag in welke mate de kwaliteit van de leefomgeving invloed heeft op het voortbestaan van populaties van diersoorten waarvan de leefgebieden onder druk staan. Promovenda Chris Klok bestudeerde enkele voor het natuurbeleid belangrijke diersoorten (de kerkuil en de das) en hun belangrijkste voedselbronnen (de spitsmuis en de regenworm). Klok concludeert dat de kwaliteit van het leefgebied van veel grotere invloed is op de overlevingskans dan het oppervlak, en dat vervuiling niet de enige bedreiging vormt voor het voortbestaan van de populatie. De kerkuil is voor zijn voortbestaan namelijk afhankelijk van het aantal veldmuizen en de belangrijkste oorzaak van onnatuurlijke sterfte bij de das is de verkeersdrukte, die weer een aantal verschillende gevolgen heeft (behalve versnippering van het leefgebied ook vergiftiging en verzuring). De promovenda concludeert verder dat in het Nederlandse natuurbeleid niet voldoende aandacht wordt geschonken aan de kwaliteit van de leefomgeving: bij de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) ligt de nadruk op het vergroten en verbinden van de leefgebieden. Volgens de promovenda wijst haar onderzoek echter uit dat een afname in kwaliteit niet wordt gecompenseerd door een toename in oppervlakte.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie