Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP wil onderzoek alternatieven verbreding Waal bij Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 28-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Den Haag, 28 september 2000

SP-Tweede-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat eerst alle alternatieven moeten worden onderzocht, voordat een beslissing wordt genomen over de verbreding van de Waal bij Nijmegen. Hij is hoogst verbaasd over de afspraken die staatssecretaris De Vries hierover met B&W van Nijmegen heeft gemaakt. Het alternatief van professor Van Ellen is volgens Van Bommel te vroeg door Rijkswaterstaat terzijde geschoven.

Van Bommel: "Bij het alternatief van Van Ellen hoeven in Lent geen woningen te worden gesloopt en kan het volledige bouwplan van de vinexlocatie De Waalsprong doorgaan. Dat is best een goed onderzoek waard. Het scheelt de staatssecretaris bovendien een hoop planschadekosten."

Van Bommel steunt de staatssecretaris in haar zoektocht naar nieuwe mogelijkheden om de toenemende hoeveelheid water, die Nederland bij Lobith binnenstroomt, te verwerken. Van Bommel vindt echter dat overtollig water zoveel mogelijk bovenstrooms moet worden vastgehouden in de bodem en in oppervlaktewater, zowel in Nederland als in Duitsland. Als dat, bij veel neerslag, niet meer mogelijk is kan water nog tijdelijk worden geborgen in retentiebekkens. Pas daarna is afvoeren van water de enige oplossing. Maar in dat geval is het plan van Van Ellen voor Nijmegen waarschijnlijk een goed en goedkoop alternatief.

Van Bommel: "De problemen met het waterbeheer in het stroomgebied van de Rijn, worden nu afgewenteld op Nijmegen en Lent. Dat kan toch nooit de bedoeling van de staatssecretaris zijn."

Van Bommel heeft vandaag de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM de volgende vragen gesteld.


1. Is het juist dat u met B&W van Nijmegen een overeenkomst hebt gesloten over de verbreding van de Waal?


2. Is het juist dat daarvoor bestaande woningen in Lent moeten worden gesloopt en woningen in de vinexlocatie De Waalsprong niet mogen worden gebouwd? Om hoeveel woningen gaat het?


3. Is het juist dat de nu gesloten overeenkomst de veiligste en goedkoopste oplossing is? Wilt u dat toelichten? Is de overeenkomst in overeenstemming met het beleid uit de beleidslijn Ruimte voor de Rivier en de 5e Nota Ruimtelijke Ordening?


4. Waarom is bij Nijmegen/Lent gekozen voor een alternatief, waarbij woningen moeten verdwijnen, terwijl de nieuwbouwlocatie Oolderveste in het winterbed van de Maas bij Roermond juist wel mag doorgaan?


5. Wat is de reden van de verbreding van de Waal? Hoeveel kubieke meter water zal in de toekomst per seconde vanuit Duitsland naar Nederland stromen? Zijn daarover afspraken gemaakt met Duitsland?


6. Welke alternatieven voor waterberging en waterafvoer zijn onderzocht? Is ook onderzocht welke mogelijkheden er zijn om water in Duitland op te vangen? Is het juist dat Rijkswaterstaat een afspraak heeft met professor Van Ellen om een door hem ontwikkeld alternatief te onderzoeken? Wat is uw oordeel over dit alternatief?


7. Is het juist dat u heeft toegezegd de planschade voor De Waalsprong te vergoeden? Welke kosten zijn daarmee gemoeid? Geldt dat eveneens voor de af te breken woningen in Lent? Welke kosten zijn daarmee gemoeid?

Informatie:

Harry van Bommel: 070-3183044 of 06-22788043 / Joost Meilof: 070-3183813

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie