Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitgekookte Heiner via barrage naar halve finale

Datum nieuwsfeit: 28-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Brunel

Uitgekookte Heiner via barrage naar halve finale

Het Solingteam van Roy Heiner heeft via een sail-off met het Nieuw-Zeelandse team van Rod Davis alsnog de halve finales bereikt van het olympisch matchracen. Het Nederlandse trio ging in de beslissingswedstrijd in de haven van Sydney met een bootlengte voorsprong over de finish.
Vijf minuten na de start veroverde Heiner de leidende positie, die hij met uitgekookt zeilen in een half uur niet meer afstond.

"Het was nauw, veel kleiner kunnen de verschillen op het water niet zijn", sprak Heiner glunderend. "Het was tactisch heel moeilijk varen. De wind kwam van rechts, maar links zaten er ook vlagen. Het was dus voortdurend wikken en wegen. Soms deden we net alsof we overstag gingen om Davis op het verkeerde spoor te brengen. Soms had ik een hartslag van 160, zoveel spanning voelde ik bij het nemen van de cruciale beslissingen."

Joop Alberda, zelf een groot zeilliefhebber, was de eerste die Heiner op de wal om zijn hals vloog. "Ik wist dat je het kon. Stay on track", sprak de technisch directeur van het Team de Mission emotioneel. Ook zijn rivaal Rod Davis feliciteerde de Nederlandse schipper hartelijk.

"Maar in zijn ogen stonden de tranen, evenals bij zijn bemanningsleden", gaf Heiner aan. "Ik weet precies hoe hij zich voelt. Ach, ik ken hem ook al zo lang. We trainen vaak met elkaar."

Een re-sail tusen Heiner en Davis was noodzakelijk, omdat de jury de regels ten aanzien van het eindklassement dinsdag na de kwartfinales niet juist toepaste. Met succes tekende het Nederlandse kamp beroep aan tegen de uitschakeling.

Heiner noemde de uitspraak van de jury niettemin een slecht compromis. Op basis van de zuivere interpretatie van de reglementen had hij feitelijk recht op rechtstreekse kwalificatie voor de laatste vier, zo meende hij en zijn juridisch zeiladviseur Chris Simon.

"Deze overwinning heeft een bijsmaakje", bekende Heiner, die na de eerste jurybeslissing eigenlijk zijn Solingproject met De Ridder en Van Niekerk geestelijk al had afgesloten. "Niet omdat we de protestkamer nodig hadden om een herkansing af te dwingen, maar omdat we dinsdag in de kwartfinales zo slecht hebben gevaren. Dat geeft nog steeds te denken."

Heiner en zijn bemanningsleden Dirk de Ridder en Peter van Niekerk hadden woensdag na de gunstige uitspraak van de jury even tijd nodig om het vizier weer op de Olympische Spelen te zetten. Ze waren feitelijk de koffers al aan het pakken. De Ridder maakte daarnaast plannen voor de komende zeilrace om de wereld en Van Niekerk was vooral op het thuisfront gericht.

Heiner: "Ik heb het team toen bij elkaar geroepen en gezegd: 'Voor ons beginnen de Spelen opnieuw. We zijn feitelijk bezig met ons tweede olympisch toernooi binnen een week.' Dirk en Peter hebben die woorden goed opgepikt. Nadat we gezamenlijk Rocky 3 op de video hadden bekeken, zijn we lekker gaan slapen. Gewoon doen, wat je moet doen, dat is en blijft ons motto de komende dagen, zowel in de boot als op de kade."

Heiner komt vrijdag in de halve finales (best-of-five) uit tegen het Duitse team van Jochen Schumann. De 46-jarige Berlijner is tweevoudig olympisch kampioen in de Solingklasse (Seoel 1988 en Atlanta 1996). In Montreal (1976) won hij goud in de Finnklasse. De Soling-wereldtitel veroverde hij in 1992 en 1999.

Door een recente knie-operatie is Schumann minder sterk dan anders. Het Nederlandse team won dit jaar al van de Duitse ploeg bij de zeilweek in Hyeres en bij de Spring Cup in Denemarken.

"Jochen is mijn beste zeilvriend in het circuit", liet de strijdlustige Heiner weten. "Hij krijgt het heel moeilijk en dat weet hij ook. Het enige verschil tussen ons is, dat hij 46 is en ik 39. Maar het wordt 3-0 voor ons, let maar op!"

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie