Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brede steun voor burgerinspectie vliegbasis Volkel

Datum nieuwsfeit: 28-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Brede steun voor burgerinspectie vliegbasis Volkel (1 oktober)

Eindhoven, 28 september 2000 - Meer dan honderd maatschappelijke organisaties en prominenten hebben tot nu toe de oproep onderschreven tot deelname aan de politiek-culturele manifestatie, annex burgerinspectie van vliegbasis Volkel, op zondag 1 oktober aanstaande. Tot de ondertekenaars behoren zo'n beetje alle grote en kleine vredesorganisaties in Nederland, waaronder het Landelijk Beraad van Vredesorganisaties (LBVO), IKV, Pax Christi, Vrouwen voor Vrede, Greenpeace, AMOK, Food Not Bombs en vele andere.
Ook een keur van personen en organisaties uit andere maatschappelijke sectoren onderschrijft de oproep tot volledige openheid over kernwapens in Nederland en voor algehele nucleaire ontwapening.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat vredes-, milieu- en mensenrechtenactivisten van allerlei leeftijden, juristen, medici, politici en tal van andere verontruste burgers zich weer gezamenlijk sterk maken tegen kernwapens en bereid zijn om daarvoor de straat op te gaan.

Dat er op de Nederlandse luchtmachtbasis in Volkel (Amerikaanse) kernwapens liggen, lijkt inmiddels een publiek geheim. De afgelopen jaren zijn er documenten boven water gekomen die die aanwezigheid genoegzaam bewijzen. Zelfs minister Van Aartsen heeft zich in 1998 tijdens een debat in de Eerste Kamer laten ontglippen dat de kernwapens op Volkel op 'de- alert' staan, hetgeen betekent dat ze 'niet op scherp' staan. Woordvoerders van Defensie doen vragen naar de aanwezigheid van kernwapens op Volkel steevast af met de mededeling 'geen commentaar', of verwijzen naar 'Den Haag'. Kamerleden zeggen evenwel 'officieel van niets te weten'.

De Nederlandse bevolking, die zich in het verleden in grote meerderheid heeft uitgesproken tegen kernwapens, heeft recht op openheid over 'het geheim van Volkel'. Dat is een democratisch recht!

Om die openheid te bewerkstelligen, organiseert het samenwerkingsverband Akties Tegen Kernwapens op zondag 1 oktober voor de hoofdpoort van vliegbasis Volkel een politiek-culturele manifestatie, annex burgerinspectie onder het motto: 'Alle kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Volkel'.

De commandant van de vliegbasis is verzocht om voor of tijdens de manifestatie volledige openheid van zaken te geven omtrent aantal, aard, ligging en inzetbaarheid van de kernwapens die op Volkel zijn gestationeerd.
Openheid over kernwapens is ook het thema van het politieke debat, dat zondag voor de hoofdpoort van de vliegbasis zal worden gehouden.

Mocht de gewenste openheid over kernwapens op Volkel uitblijven, dan zullen tientallen burgerinspecteurs, waaronder ook parlementariers, artsen en juristen, trachten zelf de basis te betreden om 'het geheim van Volkel' te ontsluieren.
,,Als de Nederlandse overheid meewerkt aan het voorbereiden van misdaden tegen de menselijkheid, dan is het niet meer dan onze plicht hen daarvan te weerhouden'', is de mening van veel inspecteurs, die zich daarbij ondermeer beroepen op de Neurenberg Principes.

Noten voor de pers:


* Uitvoerige achtergrondinformatie (oa. programma, volledig overzicht van ondertekenaars, fact-sheets en de bewijzen van kernwapens op Volkel)) is beschikbaar op de website
www.ddh.nl/vrede/kernwapens


* Voor meer informatie en interviews kunt u contact opnemen met de volgende woordvoerders van Akties Tegen Kernwapens: Rob Boogert, 070-3890235
Elise Leijten, 020-6650273
Willemijn van der Werf, 0515-573103


* Op 1 oktober zijn perswoordvoerders bereikbaar op: 06-51152499 of 06-53939554


* Een uitgebreide persmap kan op verzoek worden toegezonden. Bel daarvoor 040-2910295 (Marta Resink), e-mail: (marta@omslag.nl)


* 1 okt. aktie op Volkel. Zie www.ddh.nl/kernwapens/in2000 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - (omslag@omslag.nl) Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - Tel. 040-2910295

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie