Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lichaamsvloeistoffen maken aanwezigheid van kanker zichtbaar

Datum nieuwsfeit: 28-09-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u aankondging van een promotie die in september plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Do 28-09-2000 Lichaamsvloeistoffen maken aanwezigheid van kanker 13:30 uur zichtbaar

Ir. J.B. de Kok (Medische Wetenschappen)

Titel proefschrift: Molecular tumor-diagnostics in body fluids
Promotor: Prof. dr. J.L. Willems

Copromotores: Mw. dr. D.W. Swinkels

Dr. G.N.P. van Muijen

Dr. T.J.M. Ruers

Lichaamsvloeistoffen blijken bijzonder bruikbaar om de aanwezigheid van tumormateriaal aan te tonen. Tumoren staan namelijk in contact met lichaamsvloeistoffen zoals urine, gal, speeksel, bloed en hersenvloeistof en laten hun genetisch materiaal daarin achter. De hoeveelheid uitgestoten materiaal kan ook helpen om het ziekteverloop te voorspellen. Bovendien kunnen lichaamsvloeistoffen eenvoudig en zonder al te veel hinder voor de patiënt worden afgenomen. De Kok beschrijft de ontwikkeling en de toepassingen van deze nieuwe diagnostiek. Deze lijkt veelbelovend. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat hersentumoren met DNA-technieken eerder dan met de conventionele technieken worden ontdekt. Bij blaastumoren blijkt er een verband tussen de hoeveelheid uitgestoten materiaal en de kwaadaardigheid van een tumor. Artsen kunnen daardoor een betere keuze maken tussen een agressieve of een gematigde therapie. Deze vorm van tumordiagnostiek bevindt zich echter nog in een pril stadium, zodat toepassing in een kliniek voorlopig niet aan de orde is.
Ir. J B. de Kok (Nijmegen) deed zijn promotieonderzoek op het Centraal Klinisch Chemisch Laboratorium van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Momenteel werkt hij daar als postdoc. E-mail: (Jackdekok@netscape.net)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie