Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oproep Vlaamse Minister Sauwens n.a.v. recente kunstroven

Datum nieuwsfeit: 28-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN
MINISTER JOHAN SAUWENS
VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN,

AMBTENARENZAKEN EN SPORT
28 september 2000

Oproep van Minister Johan Sauwens naar aanleiding van recente kunstroven

In de voorbije weken kon men brutale kunstroven vaststellen van ondermeer twee altaarputti's in de Onze-Lieve- Vrouwbasiliek van Kortenbos, twee biechtstoelbeelden in de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt, een heiligenbeeld in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Sint-Truiden, twee heiligenbeelden en twee altaarengelen in de H. Elisabethkerk van Zoersel en twee 16de-eeuwse beelden in de parochiekerk van Meeuwen-Gruitrode.

Johan Sauwens, Vlaams minister beSENTd voor Monumenten en Landschappen, roept alle kerkfabrieken en al wie om ons rijk kerkelijk erfgoed bekommerd is, op om onverwijld beveiligingsmaatregelen te nemen. Van de eigenaars van een beschermd monument wordt immers bij decreet verwacht dit erfgoed in goede staat te bewaren en het niet te ontsieren. Het is dan ook belangrijk de nodige maatregelen worden te treffen om diefstal te voorkomen zonder eventueel schade aan te richten. Initiatieven op dit vlak kunnen alvast op de steun rekenen van het Vlaams Gewest. De minister verwijst naar de restauratiepremie voor werken aan beschermde monumenten en de omzendbrief ML 7 van 28 april 1995 betreffende beveiligingswerken aan beschermde monumenten.

Gezien de zich verbreidende golf van kunstroven raad minister Sauwens alvast aan onmiddellijk de volgende maatregelen te nemen :

1- Onderzoek van hang- en sluitwerk van alle ramen, binnen- en buitendeuren en aanbrengen van de nodige verstevigingen. 2- Plaatsen van bijkomende inbraakveilige sloten op binnen- en buitendeuren.
3- De meest kostbare voorwerpen moeten ondergebracht worden in een afgesloten en voor conservatie geschikte ruimte of in veilige kasten tot een doeltreffende beveiliging is aangebracht.
4- Het openstellen van een gebouw moet gepaard gaan met een doeltreffende bewaking.
5- Hoogst kostbare voorwerpen kunnen in tijdelijke bewaring gegeven worden aan goed uitgeruste en beveiligde musea. 6- Na een mogelijke diefstal:

- klacht indienen bij de politie

- verstrek de nodige gegevens omtrent gestolen voorwerpen (foto, afmetingen, accurate beschrijving)

De kerkfabrieken die moeilijkheden ondervinden in verband met de beveiliging van hun kerkelijk cultuurbezit of met de aangifte van een diefstal kunnen zich in verbinding stellen met:

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.
Afdeling Monumenten en Landschappen.
Rob Buelens
tel. 016/21.12.01 - GSM 075/23.76.21 - fax 016/20.55.26 e-mail: (robert.buelens@lin.vlaanderen.be)

A.P.S.D (Algemene Politiesteundienst)
Centrale dienst Kunst en Antiek
Dirk Deklerck
Quatre Brasstraat 13 bus 1
1000 - Brussel
tel. 02/508.71.97/92 - fax 02/508.71.56
e-mail: (Sgapsd.art@softhome.net)

Daar de diefstallen zich in het bijzonder op het historisch beeldenpatrimonium richten, heeft de administratie inmiddels de opdracht gekregen om zelf voor een snelle én adequate beveiliging in te staan. Aan de provinciale monumentenwachten zal gevraagd worden om de komende maanden systematisch controles uit te voeren inzake diefstalpreventie.

INFO : Joris Vandenbroucke (02) 553 23 11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie