Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium Groningen: Kyoto Protocol en broeikaseffect

Datum nieuwsfeit: 28-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

25 sep 2000

Nummer 124 25 september 2000

Symposium over implicaties van Kyoto Protocol

Broeikaseffect in relatie tot duurzame economische ontwikkeling

Problemen niet afschuiven
Maatregelen meten
Einddebat onder leiding van Alders
Noot voor de pers

Het probleem van de broeikasgassen is sterk verbonden met economische ontwikkeling. De uitstoot van CO2, die volgens de Kyoto afspraken moet worden teruggedrongen, is voor een deel afkomstig van industrie, verkeer en huishoudens. Op 28 en 29 september 2000 organiseert het Centre for Development Studies, met ondere andere Groningse economen en milieukundigen, het internationale symposium Climate Change: Mitigation, Measurement and Measures over de vraag wat de implicaties zijn van het Kyoto Protocol. Werken de instrumenten, Joint Implementation en Clean Development Mechanisms, om CO2 reductie te bewerkstelligen?

Het broeikasgas CO2 is het product van allerlei vormen van verbranding. Het ontstaat als brandstoffen zoals steenkool, olie of gas wordt verstookt, maar ook als mensen en dieren in het lichaam voedsel in energie omzetten. Groene planten op het land en verschillende soorten algen, wieren en plankton in de oceanen zorgen zowel voor productie als opname van CO2. Dit alles maakt dat het moeilijk is om de kringlopen van broeikasgassen in kaart te brengen. De complexiteit van het geheel zorgt er ook voor dat overheden kunnen kiezen uit tal van verschillen maatregelen die de CO2-balans beïnvloeden.

Problemen niet afschuiven

Verminderen van CO2 in de atmosfeer kan door het aanplanten van meer bos, maar ook door het energie-arm produceren van goederen of door omschakeling van een kolengestookte naar kernenergiecentrale. Elektriciteit kan ook op een efficiëntere manier worden opgewekt. "Op het symposium zal de vraag of alles wat mogelijk is, ook wenselijk is, uitdrukkelijk aan de orde komen," zegt drs. J.P.T. Klijnsma van het organiserend comité. "Volgens het Kyoto Protocol zou een hoog geïndustrialiseerd land als Nederland de aanplant van een bos in Polen kunnen financieren en dat als credit op haar eigen conto mogen bijschrijven. Je moet je afvragen of je op die manier de problemen niet afschuift." Een andere vraag is of ontwikkelingslanden vanwege beperking van CO2 uitstoot een minder snelle economische ontwikkeling mogen doormaken.

Maatregelen meten

Het symposium zal geopend worden met een lezing van dr. Leo Meijer, plaatsvervangend hoofd Klimaatverandering en Verzuring van het ministerie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Andere sprekers van buiten de RUG zijn prof. Mohan Munasinghe (universiteit van Colombo, Sri Lanka, lid van het het Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC) en dr. L. Nondek, oud medewerker van het milieu-ministerie van Tsjechie. Vanuit de RUG spreken prof. dr. mr. C. Jepma, prof. dr. H.A.J. Meijer en prof. dr. A.J.M. Schoot Uiterkamp. In hun bijdragen gaan zij onder andere in op de vraag hoe precies men de effecten van maatregelen kan meten en op de vraag wat het begrip duurzaamheid nu echt inhoudt.

Einddebat onder leiding van Alders

Aan het eind van de eerste dag gaan de deelnemers naar Hornhuizen (Groningen), waar bij de Waddenzeedijk het Atmosferisch Meetstation Lutjewad van RUG officieel wordt geopend. De tweede dag van het symposium staat vooral in het teken van discussie. Deze discussie moet leiden tot conclusies en aanbevelingen inzake de effectiviteit van de instrumenten voor CO2 reductie en meetproblemen. De organisatoren streven ernaar de dag af te ronden met een manifest dat de mening van het congres weergeeft. Dat manifest moet tot stand komen in een einddebat onder leiding van de Commissaris van de Koningin in Groningen J.G.M. Alders.

Noot voor de pers


* Meer informatie: drs. J.P.T. Klijnsma tel. (050) 363 56 01 of (050) 363 72 24, (dinsdag, donderdag en vrijdag), e-mail (j.p.t.klijnsma@eco.rug.nl) (werk).

* Het symposium vindt plaats in het Gasuniegebouw, Groningen. De organisatie is in handen van het Congresbureau Groningen, tel. (050) 367 83 26, fax (050) 312 60 47, e-mail (congresbureau@roez.groningen.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie