Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DSM wordt specialty onderneming

Datum nieuwsfeit: 28-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
DSM

28 september 2000

DSM wordt specialty onderneming

DSM wil in 2005 behoren tot de wereldtop op het gebied van specialties met hoge toegevoegde waarde, sterke groei en stabiele resultaten. DSM zal daartoe verder transformeren tot een onderneming in (bio-)chemische specialiteiten en hoogwaardige materialen. Basis van de strategische koers voor de komende jaren - "Vision 2005: Focus and Value" - is: verdere concentratie op leidende mondiale posities in activiteiten met een hoge toegevoegde waarde en minder cycliciteit. De ontwikkeling in deze richting zal zoveel mogelijk gelijktijdig verlopen met het versterken van de petrochemische activiteiten, waarbij DSM in dit gebied streeft naar bundeling van krachten met derden. Daardoor wordt ook de potentie van DSM's petrochemische activiteiten maximaal benut.

Verdere transformatie

'DSM staat er zeer goed voor', zegt Peter Elverding, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM. 'We verwachten de ambitieuze strategische en financiële doelen voor 2002 te gaan halen: een verschuiving van onze portfolio richting life science producten en hoogwaardige materialen waardoor 60% van de concernomzet van meer dan EUR 8 miljard hierin wordt behaald. Dit is een prima uitgangspositie om vervolgstappen te zetten; om nieuwe ambitieuze doelstellingen te formuleren. We zien uitstekende groeimogelijkheden in alle drie de clusters: Life Science Products, Performance Materials en Polymers & Industrial Chemicals. Al die mogelijkheden op eigen kracht realiseren, vinden we niet optimaal en leidt niet tot een verdere verschuiving van onze portfolio. We willen focusseren en verder transformeren tot een specialty onderneming die tot de wereldtop behoort.'

Potentie petrochemie benutten

De petrochemische activiteiten van DSM (de business groepen Hydrocarbons, Polyethylenes en Polypropylenes) behoren met hun installaties op de sterk geïntegreerde productielocaties in Geleen en Gelsenkirchen (D) tot de top van Europa, mede gezien de productiecapaciteit per site. Dat is een uitstekende basis voor verdere versterking en groei. De zeer grote investeringen die daarmee zijn gemoeid, worden met name in Geleen in de periode 2001 - 2004 gepland.
'We willen bovendien dat onze petrochemie een belangrijke rol blijft spelen bij de huidige concentratie- en globaliserings trend in deze sector. Daarom geven wij er de voorkeur aan om het investeringsprogramma voor de locatie Geleen te finaliseren in samenwerking met een mondiale industriële partner', aldus Peter Elverding. Om adequaat te kunnen reageren op mogelijkheden in die richting, worden de samenhangende business groepen Polyethylenes, Polypropylenes en Hydrocarbons als separate eenheid binnen het concern georganiseerd.

Consistente strategie

Sinds de beginjaren negentig heeft DSM consequent gewerkt aan de transformatie van de onderneming via optimalisatie van de bestaande activiteiten en uitbreiding van met name de clusters Life Science Products en Performance Materials. Naast autonome groei waren de belangrijkste acquisities: Chemie Linz (1996), Deretil (1996), Gist-Brocades (1998) en momenteel Catalytica Pharmaceuticals.

DSM specialty onderneming

Het profiel van DSM over vijf jaar kan als volgt worden omschreven: een onderneming met een omzet van EUR 10 miljard, waarvan minstens 80% wordt gerealiseerd in specialties met mondiale topposities in hoogwaardige chemische en biotechnologische producten en hoogwaardige materialen.
Het overige deel zal voornamelijk worden gerealiseerd in activiteiten zoals melamine en caprolactam, waarin eveneens wereldwijd leidende posities worden ingenomen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie