Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onthulling straatnaambord Van Strienweg in Wolphaartsdijk

Datum nieuwsfeit: 29-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Goes

Persbericht

26 september 2000

Onthulling straatnaambord Van Strienweg in Wolphaartsdijk

Het zuidelijk gedeelte van de Westkerkepolderweg in Wolphaartsdijk krijgt met ingang van 1 oktober 2000 een nieuwe naam. Dit gedeelte van de Westkerkepolderweg heet in het vervolg Van Strienweg. Op vrijdag 29 september 2000 om 10.00 uur onthult de heer D.G. van Strien het straatnaambord.

De Vereniging "Gemeenschap Wolfaartsdijk" heeft een verzoek ingediend om de straatnaam van het zuidelijk gedeelte van de Westkerkepolderweg te wijzigen in Van Strienweg. Dit naar aanleiding van een artikel door de heer A. Katsman in De Schalm, het opinieblad voor Wolphaartsdijk en Oud Sabbinge.
Het artikel gaat over de geschiedenis van de hofstedes in de Westkerkepolder, ook wel de Achterste Polder genoemd. Er wordt onder andere een beschrijving gegeven van de hofstede Veldzicht, die al sinds zijn bestaan gepacht en bewoond wordt door telgen uit de familie Van Strien. Aan het eind van zijn verhaal over driehonderd jaar Achterste Polder doet de schrijver de dorpsvereniging een suggestie: Het gemeentebestuur voorstellen om het zuidelijk deel van de Westkerkepolderweg om te dopen in Van Strienweg.

Het geslacht Van Strien heeft in de afgelopen drie eeuwen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Wolphaartsdijk. In 1670 vestigde de stamvader van alle Van Striens zich op het eiland, Hendrik Cornelisse van Strien. Hij werd in juni 1674 tot Schepen en Gezworene van Oud Wolphaartsdijk benoemd. Ook was hij dijkgraaf van de Westerlandpolder. Zijn zoon, Jan Hendrik van Strien volgde hem op in deze functies. Vervolgens hebben verschillende telgen van het geslacht Van Strien later deze functies bekleed. In 1853 is Hendrik van Strien benoemd als burgemeester van de toenmalige gemeente Wolphaartsdijk. Deze Hendrik was een afstammeling van de broer van een verre overgrootvader van de bij de onthulling van het straatnaambord aanwezige Van Striens.

Het programma voor de onthulling ziet er als volgt uit:

10.00 uur aankomst en ontvangst aan de Westkerkepolderweg.

10.15 uur welkomstwoord en toespraak door burgemeester drs. D.J. van der Zaag.

10.30 uur onthulling straatnaamboord door de heer D.G. van Strien.

10.35 uur afsluiting met een kopje koffie
bij mevrouw Van Strien aan de Van Strienweg 1.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie