Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlanders ontwerpen verbeteringen voor Formule 1 auto

Datum nieuwsfeit: 29-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

00128

NEDERLANDERS ONTWERPEN VERBETERINGEN VOOR FORMULE 1 AUTO

Amstelveen, 27 september 2000 - Tijdens het British Racing Festival op Zandvoort hebben Hewlett-Packard en het Jaguar Racing Team de Nederlandse prijswinnaars van de Design Challenge bekendgemaakt. De Design Challenge is een door computerfabrikant Hewlett-Packard uitgeschreven wereldwijde ontwerpwedstrijd, waarbij de deelnemers worden uitgedaagd specifieke verbeteringen te ontwerpen voor de Formule 1 racewagens van Jaguar. Dit jaar ging het er om een verbetering te realiseren aan de kunststof achtervleugel of aan de versnellingsbak. In beide gevallen betrof het volgens Steve Nevey, hoogste technische man van Jaguar Racing, reële 'problemen' voor het Jaguar Racing Team. Wereldwijd waren er 600 registraties, daarvan kwam een relatief groot deel, namelijk 60 registraties, uit Nederland.

Hoofdprijswinnaar in Nederland, was Iliya Cerjak. Hij ontwierp een versnellingsbak die werkt zonder schakelwals of schakelvorken. In plaats daarvan komen direct hydraulisch koppelbare tandwielen. Hierdoor ontstaat een versnellingsbak die niet alleen aanzienlijk compacter is (essentieel in de Formule 1) maar bovendien ook sneller schakelt. Gezien het grote aantal schakelmomenten in iedere ronde van een race, en de, zeker in de Formule 1, vaak minimale verschillen in rondetijden, leidt zelfs het kleinste verschil in schakeltijd al tot aanzienlijke voordelen. Met zijn ontwerp scoorde Cerjak dan ook internationaal hoge ogen; hij kreeg hiervoor een eervolle vermelding voor de regio Europa.

De tweede prijs was voor Jan Sytstra uit Almere, die een bevestiging voor de achtervleugel ontwierp. De derde prijs ging naar de Tilburger Johan van der Kamp, met een versnellingsbakontwerp op basis van twee assen en tandwielen die door kogeltjes worden gefixeerd.

Informatie over Hewlett-Packard is te vinden op www.hp.nl.

Hewlett-Packard is een toonaangevende leverancier van oplossingen en services voor computing en imaging voor zakelijke gebruikers en thuisgebruikers. De activiteiten van HP zijn gericht op het maximaal benutten van de mogelijkheden van internet voor zijn gebruikers en de verspreiding van elektronische diensten.

HP heeft 85.400 werknemers in dienst en behaalde in 1999 een omzet van circa 42,4 miljard dollar. In Nederland heeft HP vijf vestigingen waar zo'n 3000 mensen werken. De omzet van Hewlett-Packard Nederland bedroeg in 1999 ruim 2 miljard gulden.

(

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie