Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet geeft invulling aan moties Tweede Kamer

Datum nieuwsfeit: 29-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financiën

Titel: KABINET GEEFT INVULLING AAN MOTIES TWEEDE KAMERPersberichtnr.

00/206

Den Haag

29 september 2000

KABINET GEEFT INVULLING AAN MOTIES TWEEDE KAMER

Minister Zalm heeft de Tweede Kamer een brief gezonden waarin hij aangeeft hoe de moties die tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen zijn aangenomen in de begroting worden verwerkt. Tijdens de debatten na Prinsjesdag heeft de Kamer moties aangenomen om in 2001 boven op de voorstellen van het kabinet extra geld uit te geven voor onder meer zorg en onderwijs en de lasten voor gezinnen met kinderen en voor autobezitters verder te verlagen.

De Kamer heeft besloten 350 miljoen gulden extra uit te geven en die te besteden aan onderwijs (150 mln.), zorg (130 mln.), cultuur (40 mln.) en veiligheid (30 mln.). Deze uitgaven worden gedekt uit de algemene uitgave reserve van 250 miljoen - de post onvoorzien op de begroting - en de reservering van 100 miljoen voor publiek private samenwerking (PPS) uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Het geld uit het FES wordt via het zogenoemde FES-bruggetje overgeheveld naar de begroting. Omdat de extra uitgaven binnen de regels van het begrotingsbeleid worden gedekt wordt het uitgavenplafond niet overschreden en hebben deze extra uitgaven geen invloed op het EMU-saldo.

Naast de extra uitgaven heeft de Kamer besloten om de lasten voor gezinnen met kinderen met 340 miljoen gulden en de motorrijtuigen belasting met 310 miljoen gulden te verlagen. De dekking van 650 miljoen wordt deels gevonden in een verhoging van de het belastingtarief in de eerste schijf met 0,1%-punt (290 mln.) en deels uit de meevallende inkomsten. De verbetering van de koopkracht voor gezinnen met kinderen stijgt hierdoor met ¼ tot 1¼% extra en komt nu tussen de 3¼ en 8½ %.

Als gevolg van de extra lastenverlichting en de compensatie van de dieselaccijns voor het wegvervoer komt het verwachte EMU-saldo in 2001 uit op 5,8 miljard gulden (0,6% BBP). De totale lastenverlichting voor 2001 bedraagt nu 7,1 miljard gulden in plaats van de 6,6, miljard die in de Miljoenennota was gepresenteerd.

De brief aan de Tweede Kamer staat op het Internet: www.minfin.nl

Woordvoerder: Ir. N.M. Zoon

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie