Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA: Extra cultuurgeld moet naar regio

Datum nieuwsfeit: 29-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA: extra cultuurgeld moet naar regio en naar niet zo piepjong (290900)

Den Haag, 29-09-2000

Van der Ploeg had zich direct zelf in het kabinet moeten inspannen om conform het advies van de Raad voor de Kunst , extra geld te krijgen voor de cultuursector. Nu heeft de Kamer in het debat over de regeringsverklaring weliswaar 40 miljoen extra weten los te peuteren maar als dit geld eerder beschikbaar was gekomen waren er misschien evenwichtiger subsidiebeslissingen genomen. Nu dreigt versnippering en vermindering van kwaliteit.

Woorden van deze strekking gebruikt cultuurwoordvoerder van de CDA-fractie Marry Visser-Van Doorn in de schriftelijke inbreng die het debat over de Cultuurnota inluidt. In haar inbreng doet zij Van der Ploeg een aantal concrete ideeen aan de hand over de besteding van de extra gelden. Zij wil voorkomen dat de cultuurinstellingen die over de juiste contacten beschikken en of de grootste mond hebben de hand weten te leggen op de extra gelden.
Wat Van der Ploeg propageert in zijn op Prinsjesdag gepresenteerde Cultuurnota, over vernieuwing, doorstroming en verjonging van het publiek vooral door allochtonen , spreekt ons wel aan maar we vinden het nu ook wel welletjes. Het extra geld moet vooral gaan naar cultuur in de regio. Een florerend orkest of toneelgezelschap geeft een enorme impuls aan het culturele leven in een gebied. Daar heeft Van der Ploeg nauwelijks rekening mee gehouden. Wij willen er voorts op toezien dat er ook voor het niet zo piep jonge publiek dat reeds van cultuur houdt , er ook een waardevol cultuuraanbod blijft.

In concreto wil het CDA-kamerlid dan dat er een goede regeling komt voor de bedreigde symfonie-orkesten, er een goed operette-aanbod blijft, het Belcantofestival in Dordrecht geld krijgt , de Rotterdamse dansgroep, het Orkest van het Oosten meer geld krijgt en het Appeltheater ook niet wordt vergeten.
Marry Visser vindt dat de procedure rond het al dan niet subsidie krijgen in veel gevallen niet zorgvuldig is gegaan. In sommige gevallen heeft vermenging plaatsgevonden in de kwaliteitsafweging en de politieke doelstellingen. Gesprekken met het veld hebben haar gesterkt in deze mening. Van der Ploeg heeft zijn mond vol over cultureel ondernemerschap maar zelf maakt hij het culturele instellingen onmogelijk goed ondernemerschap te bedrijven, schrijft Visser. Hoogstkwalijk noemt zij het dat bij Van der Ploeg het zicht op de middelen in nevelen is gehuld.
Zij dringt nogmaals aan op een beleidsevaluatie. In april vroegen wij reeds om zon evaluatie van de afgelopen Cultuurnota-periode. Zonder zon evaluatie blijf je cultuurbeleid voeren vanuit de heersende tijdsgeest en bijbehorende staatssecretaris in plaats vanuit principiele uitgangspunten.

Woordvoerder: Marry Visser-Van Doorn, telefoon 0345-599925 of 06-54945245
Voorlichter: Marianne Fennema, telefoon 070-3182512 of 06-53267862

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie