Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Selectie artikelen laatste nummer VU-magazine Synaps

Datum nieuwsfeit: 30-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

. nieuws Synaps 30
Synaps 30 - september - 2000 index 1998/99/00

Een
selectie
uit
de
artikelen
van
het
laatste
nummer

Wittestofziekten
Ongeveer één op de 2000 kinderen wordt getroffen door een wittestofziekte, soms met desastreuze gevolgen. Kinderneuroloog prof.dr. Van der Knaap stelt alles in het werk om deze vaak zeer moeilijk te herkennen ziekten in kaart te brengen.

Het Downteam
Met name in de eerste drie levensjaren komt een kind met het Downsyndroom vaak bij verschillende artsen. Het recentelijk in het leven geroepen Downteam beoogt de diverse behandelingen te coördineren zodat het kind minimaal wordt belast..

Onderzoeksinstituut EVM
In hoeverre zijn ziekten die zich op latere leeftijd aandienen terug te voeren op stoornissen in de ontwikkeling van het jonge kind? Eén van de hamvragen waarop het onderzoeksinstituut Endocrinologie, Voortplanting en Metabolisme (EVM) een antwoord zoekt.

Vervolgartikelen: Pre-eclampsie en Late gevolgen

Navigeren door het brein
Het VU ziekenhuis beschikt sinds kort over een neuronavigatie-systeem. Hiermee kunnen tijdens een hersenoperatie 'onzichtbare' structuren en functies in beeld worden gebracht, waardoor een tumor nu vollediger en veiliger kan worden verwijderd.

Farmacotherapie
"Geneeskundestudenten kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van ervaring in het voorschrijven van geneesmiddelen", zo meent prof.dr. Th.P.G.M. de Vries, hoogleraar Farmacotherapie. Het is deze gedachte die ten grondslag ligt aan het vernieuwde onderwijsprogramma.

De 'complexe' zorgbehoefte
Wanneer patiënten in een algemeen ziekenhuis worden opgenomen, blijken er soms meer problemen te spelen waarvoor behandeling noodzakelijk is. INTERMED, een soort integrale anamnese moet bijkomende problemen snel aan het licht brengen.

Moeders witte motor
Het belang van het geven van borstvoeding wordt vaak onderschat. "Jammer", vindt lactatiekundige Colli, "wanneer jonge moeders meer worden gestimuleerd, komt dat moeder en kind ten goede."

Synaps
Synaps is een gezamenlijke uitgave van het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit en de Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 9500 exemplaren. Abonnementen en redactieadres: dienst public relations en voorlichting, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam, e-mail (prv@azvu.nl).

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit
01/11/00
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie