Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoekster stort zich op onontgonnen celorgaan

Datum nieuwsfeit: 01-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Onderzoekster stort zich op onontgonnen celorgaan

Dr. Ida van der Klei van de Rijksuniversiteit Groningen ontvangt van NWO 1,5 miljoen gulden PIONIER-subsidie om de komende vijf jaar peroxisomen te onderzoeken. Babys bij wie deze organellen ontbreken, overlijden binnen een paar maanden.

Hoe peroxisomen, kleine organen in de cel, worden gevormd, is nog steeds onduidelijk. Peroxisomen verzorgen de spijsvertering van de cel. Hoe deze spijsvertering in zijn werk gaat, wil Van der Klei, gefinancierd door NWO-Aard- en Levenswetenschappen, onderzoeken aan de hand van het eiwittransport. Onderzoekers hebben geconstateerd dat grote eiwitten het membraan van het peroxisoom kunnen passeren en dat terwijl door de sterkste microscopen geen sporen van poriën of gaten zijn te zien. Het zou kunnen dat er een soort sluis in het membraan zit.
De afgelopen jaren heeft Van der Klei met vakgenoten in het buitenland 23 verschillende genen gevonden die alle verband houden met het peroxisoom. Er zijn genen gevonden voor de groei van het membraan, voor de import van eiwitten en voor de deling van het peroxisoom. De onderzoekers vergeleken de peroxisoomgenen uit verschillende soorten gist met het erfelijk materiaal van de mens. Hieruit konden zij de genen identificeren die bij mensen een rol spelen bij de vorming van peroxisomen. Door vervolgens gist genetisch te manipuleren, ontdekten de onderzoekers meer over ziekten bij de mens die te maken hebben met afwijk-ingen aan peroxisomen. Sommige babys met een defect aan de peroxisomen overlijden enkele maanden na de geboorte.
Van der Klei onderzocht de afgelopen jaren het Pex5p-eiwit. Dat eiwit functioneert als een soort koerier voor andere eiwitten. Pex5p herkent het adres op een eiwit dat naar het peroxisoom moet worden getransporteerd en neemt dat eiwit op sleeptouw. Biochemische en elektronenmicroscopische studies lieten zien dat Pex5p meegaat het peroxisoom in en het eiwit aflevert. De proeven die de onderzoekers deden vonden tot nu toe plaats onder vereenvoudigde omstandigheden in een mini-reageerbuis met gezuiverde peroxisomen en eiwitten. In de toekomst willen de onderzoekers intacte, levende cellen bekijken met daarbij verschillende fluorescerende labels aan verschillende eiwitten zodat de processen in de levende cel zichtbaar worden. De verkregen gegevens kunnen van dienst zijn voor medische en farmaceutische doeleinden, omdat de peroxisomen medicijnen kunnen vervoeren.Nadere informatie bij:

* dr. Ida van der Klei (RUG)

* tel. (050) 3632176 of (050) 3632179, fax (050) 3635205
* e-mail (i.j.van.der.klei@biol.rug.nl)

De rechter gistcel is een mutant die geen normale peroxisomen kan maken. Een groot eiwitkristal ligt zonder peroxisomaal membraan in de celvloeistof.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie