Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NVJ-Jaarrekening 1999/2000: 'Broekriemoperatie werkt'

Datum nieuwsfeit: 01-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ-Jaarrekening 1999/2000

'Broekriemoperatie werkt'

"De broekriemoperatie die vorig jaar is ingezet, begint te werken", aldus penningmeester Judit Neurink afgelopen vrijdag bij de verklaring van de NVJ-jaarrekening 1999/2000.

Het tekort uit de normale verenigingsactiviteiten bedroeg ruim 234.000 gulden, 34.000 gulden boven de gestelde limiet van twee ton. Na buitengewone lasten bedroeg het totale tekort van de vereniging 413.222 gulden. Dit is anderhalve ton lager dan het begrotingstekort van 574.000 gulden. Tot de buitengewone lasten behoren ondermeer extra bijdragen aan De Journalist en Raad voor de Journalistiek, Journalist's Safety Service (JSS), werkgroep Migranten & Media, onderzoek naar de geschiedenis van de journalistiek en Media on the Spot (MOS)

Met de broekriemoperatie doelde Neurink op de voortzetting van het vorig jaar ingezette beleid om de uitgaven en opbrengsten sinds de contributieverlaging in 1996 meer in balans te brengen.

De cijfers zijn volgens de penningmeester minder treurig dan in voorgaande jaren. Als highlights noemde ze de hogere contributieinkomsten door het groeiende aantal leden. Dit aantal bedroeg aan het einde van 1999 9025 ten opzichte van 8634 vorig jaar, een stijging van 4,5%. De contributieinkomsten zijn door de extra ledengroei met maar liefst 15% gestegen. "We zijn er in geslaagd leden aan te trekken, die voldoende verdienen." Verder kwamen de kosten voor de exploitatie van het NVJ-pand lager uit dan begroot, evenals de bestuurs-/secretariaatskosten, de kosten voor de Verenigingsraad en secties/afdelingen, alsook de verplichte bijdrage aan het FNV-Weerstandsfonds. Daartegenover stonden ondermeer de hogere personeelskosten, de kosten voor externe adviseurs en gespecialiseerde advocaten en de NVJ-bijdrage aan De Journalist.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie