Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minder zittenblijvers in eerste jaren voortgezet onderwijs

Datum nieuwsfeit: 02-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Inspectie van het Onderwijs

Inspectie van het Onderwijs
Nieuwsrubriek / Persberichten /

Publicatie Kwaliteitskaarten 2000 op internet

Minder zittenblijvers in de eerste jaren van het voortgezet onderwijs.

Grote verschillen tussen scholen.

2 oktober 2000

Zittenblijven in de eerste leerjaren van het voortgezet onderwijs blijkt steeds minder voor te komen. Deze trend is al een aantal jaren zichtbaar. Ook het rendement van de bovenbouw van het havo en vwo stijgt, zij het licht (3%). Er zijn overigens grote verschillen tussen scholen in het percentage leerlingen dat zonder vertraging na het derde leerjaar het diploma behaalt. Zo variëren die percentages bij het vmbo (2 jaar) tussen 100 en 40 procent en bij het havo (3 jaar) en het vwo (4 jaar) tussen ruim 80 en 30 procent.

Dit blijkt uit de gegevens op de Kwaliteitskaart 2000 van de Inspectie van het Onderwijs. Voor de derde achtereenvolgende keer publiceert de onderwijsinspectie, in samenwerking met de inspectie landbouwonderwijs, van alle vestigingen van scholen voor voortgezet onderwijs een Kwaliteitskaart. Dit jaar wordt de Kwaliteitskaart alleen gepubliceerd op de website: www.kwaliteitskaart.nl. De Kwaliteitskaart 2000 vermeldt onder meer de onderwijsresultaten van een school en geeft aan of deze laag of juist hoog zijn als we rekening houden met het beginniveau van de leerlingen. Bij de bepaling van dat beginniveau speelt het basisschooladvies van de leerling een belangrijke rol.

Basisschooladviezen

Ongeveer 60 procent van de leerlingen kreeg van de basisschool een advies mee voor één opleiding. Dit advies is een goede voorspeller. Het VWO-advies spant de kroon. Precies 90 procent van de leerlingen met dit advies zit in het 3de leerjaar voortgezet onderwijs inderdaad in het VWO of in een gemengde groep VWO/HAVO. De gegeven HAVO-adviezen blijken het minst uit te komen. Van deze leerlingen zit een kwart op het VWO en 16 procent op de MAVO. 'Slechts' 58 procent zit daadwerkelijk in HAVO 3 of HAVO/VWO 3.

naar de kwaliteitskaart

Klassensamenstelling

De kwaliteitskaart laat zien of een school in het eerste leerjaar aparte klassen maakt voor IVBO, VBO, MAVO, HAVO of VWO. Eén op de drie leerlingen zit in zo'n klas. De populairste klassensamenstelling is de zogeheten dakpanklas: 57 procent zit in een klas met twee aan elkaar grenzende opleidingen, zoals VBO/MAVO of HAVO/VWO. De overige leerlingen zitten in nog breder samengestelde klassen.

naar de kwaliteitskaart

Eindexamencijfers

De kwaliteitskaart vermeldt de examencijfers van 1999. Er bestaan grote verschillen tussen scholen: bij vwo-scholen is er bijvoorbeeld een school die gemiddeld nog net geen 5 scoort, terwijl er andere zijn die gemiddeld boven de 7 scoren.

Van de 200 scholen met leerlingen die Latijn en/of Grieks als eindexamenvak volgen, heeft eenderde een gemiddeld cijfer voor deze vakken dat onder de 6 ligt; 5 procent van deze scholen haalt zelfs de 5 niet.

naar de kwaliteitskaart

home

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie