Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU stelt Nederlandse grensarbeiders in het gelijk

Datum nieuwsfeit: 02-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

EU stelt Nederlandse grensarbeiders in het gelijk
FNV Voorlichting - (publieksinfo@fnv.nl)

De Europese Commissie geeft de FNV gelijk in haar klacht tegen België. Nederlands grootste vakcentrale had erover geklaagd dat Nederlanders die in België werken geen gebruik mogen maken van de Belgische vergoeding bij loopbaanonderbreking. Belgen die in Nederland werken mogen andersom wel gebruik maken van de Nederlandse regeling.

Zowel in Nederland als in België bestaat een wettelijke regeling voor werknemers die hun loopbaan willen onderbreken. De Belgische regeling bestaat al langer en heeft min of meer model gestaan voor de Nederland. Kern van beide regelingen is dat een werknemer zijn of haar loopbaan kan onderbreken. De werknemer kan voor de periode een financiële vergoeding krijgen, op voorwaarde dat hij vervangen wordt door bijvoorbeeld een werkloze. In beide landen doen vooral vrouwen een beroep op de regelingen.

De FNV vindt het merkwaardig dat Nederlandse grensarbeiders die in België werken geen beroep kunnen doen op de Belgische regeling. De Belgische vergoeding (tussen de 300 en 500 euro's per maand) is niet exporteerbaar. Andersom komt de Belgische grensarbeider die in Nederland werkt, wel in aanmerking voor vergoeding volgens de Nederlandse regeling.

De Belgische overheid beroept zich erop dat de Belgische vergoeding een `werkloosheidsuitkering` is die mag niet worden uitgevoerd. Daarop heeft de FNV een klacht ingediend bij de Europese Commissie.

Die heeft de zaak onderzocht, en trekt nu de conclusie dat de Belgische vergoeding beschouwd moet worden als een `gezinsbijslag` (overeenkomstig artikel 73 VO 1408/71). En die is wel degelijk exporteerbaar. De Europese Commissie start daarom een zogenaamde inbreukprocedure tegen België.

De FNV is erg blij met de uitspraak van de Commissie. Ze verwacht dat de Zuiderburen op korte termijn de regels aanpassen, zodat Nederlandse grensarbeiders - net als hun Belgische collega`s en Belgische grensarbeiders - aanspraak kunnen maken op vergoeding bij loopbaanonderbreking.

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op www.fnv.nl/nieuws.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie