Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eiwitonderzoekers bestuderen nekkrampbacterie

Datum nieuwsfeit: 02-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Eiwitonderzoekers bestuderen nekkrampbacterie

Dr. Piet Gros krijgt van NWO een PIONIER-subsidie om te onderzoeken hoe het lichaam zich wapent tegen bacteriën die nekkramp veroorzaken. Met de 1,3 miljoen gulden, gaat de Utrechtse biofysisch chemicus de komende vijf jaar bestuderen hoe het eiwitcomplex werkt dat het lichaam gebruikt bij de bewapening.

Met de PIONIER-subsidie toegekend, door NWO-Chemische Wetenschappen wil de onderzoeksgroep kijken hoe het lichaam reageert op de Neisseria-bacterie die nekkramp veroorzaakt. De Utrechtse Onderzoekers bepaalden eerder de drie-dimensionale vorm van een stukje van de Neisseria-bacterie. Precies op dat stuk van de nekkrampbacterie reageert het lichaam. De vondst leverde een experimenteel vaccin op dat werkt bij muizen. Nader onderzoek moet duidelijk maken of het vaccin ook bij de mens effect heeft.
Het menselijk lichaam beschikt over een natuurlijke verdediging tegen de Neisseria-bacterie. Zodra de bacterie in het bloed terechtkomt, zet het lichaam een immunologische kettingreactie in werking die er uiteindelijk voor zorgt dat de bacterie te gronde gaat. Een goede timing van de kettingreactie is voor het effect van de afweer van groot belang. Is de actie te laat, dan komt hersenvliesontsteking een stap dichterbij. Te vroeg is ook niet goed, want dan valt het lichaam zichzelf aan.
Het lichaam heeft voor de immunologische verdediging een complex van 35 eiwitten ter beschikking. Elk eiwit in het complex heeft zijn eigen taak. Wat deze taken precies zijn, willen de chemici gaan uitzoeken. Een van de vragen waarop de onderzoekers een antwoord willen vinden, is hoe de ene kant van het complex dat verantwoordelijk is voor de herkenning weet wat er aan de andere kant gebeurt. PIONIER Gros verwacht dat de structuur van het complex van vorm verandert nadat contact met de indringer heeft plaatsgevonden. De verandering zorgt ervoor dat het complex de binnengedrongen Neisseria-bacterie kan opruimen.Nadere informatie bij:

* dr. Piet Gros (UU)

* tel. (030) 2533502 of (030) 2533127 of (030) 2532869, fax (030) 2533940

* e-mail (p.gros@chem.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie