Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Bossen als sponzen voor broeikasgassen

Datum nieuwsfeit: 02-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

·ma 02-10-00BOSSEN ALS SPONZEN VOOR BROEIKASGASSEN


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie ir. B.H.J. de Jong
titel Forestry for mitigating the greenhouse effect: An ecological and economic assessment of the potential of land-use to mitigate CO2 emissions in the Highlands of Chiapas, Mexico

promotor(en): prof.dr.ir. R.A.A. Oldeman (bosteelt & bosoecologie - Hutan Lestari)
informatie Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
In het Kyoto-protocol over klimaatsverandering zijn nog geen bosbouwkundige maatregelen gespecificeerd. Gezien het belang van tropische bossen in de globale koolstofhuishouding zullen deze in de naaste toekomst waarschijnlijk nog worden toegevoegd. Projecten in de land- en bosbouwsector die koolstof uit de atmosfeer kunnen halen zijn met name aantrekkelijk als deze gekoppeld worden aan lokale sociale, ecologische en economische doelstellingen. Ben de Jong onderzocht in hoeverre bosbouwprojecten van boerengemeenschappen in de centrale hooglanden van Chiapas (Mexico) een bijdrage kunnen leveren in het vastleggen van koolstof. Veranderingen in landgebruik in Chiapas hebben er voor gezorgd dat zo'n 34% van de koolstof die in de jaren zeventig in de vegetatie aanwezig was, in de jaren negentig aan de atmosfeer werd toegevoegd. De vijf onderscheiden lokale bosbouw- of land/bosbouwsystemen verschillen aanzienlijk in het vermogen om koolstof vast te leggen. Met behulp van een model is het mogelijk te berekenen hoeveel koolstof - op duurzame wijze - kan worden vastgelegd, gerelateerd aan de financiele bijdrage aan de boeren. In de berekeningen zitten nog wel een aantal onzekerheden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie