Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Alle Volkel-arrestanten weer op vrije voeten

Datum nieuwsfeit: 02-10-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Alle Volkel-arrestanten weer op vrije voeten

Eindhoven, 2 oktober 2000. - Vanavond om 19:00 uur verliet de laatste burgerinspecteur van vliegbasis Volkel het politiebureau van Uden. Samen met tien anderen had de man, die gisteren op de vliegbasis werd gearresteerd, de nacht moeten doorbrengen in een politiecel. De overtredingen waaraan de elf zich schuldig zouden hebben gemaakt luiden wisselend: 'zich bevinden op verboden terrein', 'vernieling' (oftewel draadjes van een hek losknippen), en/of 'openbare geweldpleging' (oftewel een gat knippen in een hek), respektievelijk art. 461, 350 en 141 van het Wetboek van Strafrecht.

55 arrestaties

In totaal werden gisteren op Volkel 55 mensen opgepakt, die zich eigenmachtig toegang tot de basis hadden verschaft om op zoek te gaan naar de daar opgeslagen Amerikaanse kernbommen. Veel van deze burgerinspecteurs klommen over het hek; enkelen knipten een stukje hek weg om voor zichzelf en anderen een wat gemakkelijker toegang te maken. 44 van hen werden gisteren al enkele uren na hun arrestatie naar huis gestuurd, de meeste zonder boete of dagvaarding.
Slechts 15 van de 55 arrestanten kregen een dagvaarding mee om zich op 7 maart 2001 voor de politierechter in Den Bosch te verantwoorden voor hun aktie, die als doel had: doel: openheid over kernwapens in Nederland!

Blij met dagvaarding voor 'burgerlijke gehoorzaamheid'

Vrijwel alle burgerinspecteurs zijn blij met hun dagvaarding. Dat was immers een van de doelen van hun vooraf openlijk aangekondigde aktie van 'burgerlijke gehoorzaamheid'.
De inspecteurs willen dat een onafhankelijke rechter hun kleine 'vergrijp' afweegt tegen het grote vergrijp dat de Nederlandse regering pleegt ten opzichte van het Internationaal Humanitair Recht en het door haar zelf ondertekende Non-Proliferatieverdrag.
Immers, door het toelaten van (Amerikaanse) kernwapens op Nederlands grondgebied, maakt de Nederlandse regering zich schulding aan overtreding van het Internationaal Humanitaire Recht en het Oorlogsrecht. (zie het betoog dat Mr. N.M.P. Steijnen op 1 oktober hield, op ondergenoemde staande website)

De burgerinspecteurs, die zich ondermeer beroepen op de Neurenberg Principes, verwachten dat zij tijdens hun ongetwijfeld geruchtmakende proces op 7 maart zullen worden vrijgesproken.
De Neurenberg Principes geven iedere wereldburger het recht en de plicht om misdaden tegen de menselijkheid op te sporen en te voorkomen. De kernwapens die op Volkel zijn gestationeerd zijn massavernietigingswapens van de ergste soort. (zie website!)

De burgerinspectie van 1 oktober ('Abolotion Day') maakte deel uit van een goedbezochte politiek-culturele manifestatie voor de hoofdpoort van vliegbasis Volkel, die in een uitstekende sfeer verliep.

Noten voor de pers:


* Meer informatie bij Akties Tegen Kernwapens: Rob Boogert, 070-3890235 of Elise Leijten, 020-6650273


* uitvoerig verslag met foto's: www.ddh.nl/vrede/kernwapens

* een uitgebreide persmap is aan te vragen via 040-2910295 (Marta Resink), of per email: (marta@omslag.nl)


* bewijzen van de aanwezigheid van kernwapens op Volkel, de zgn.'Buit van Onkruit', zijn ook te vinden op www.contrast.org/onkruit


* filmbeelden van oa. de arrestaties zijn beschikbaar bij Huib Schoonhoven: 033-4654006 of 06-53851255.


* 1 okt. aktie op Volkel. Zie www.ddh.nl/kernwapens/in2000 Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - (omslag@omslag.nl) Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - Tel. 040-2910295
Stuur ons geen attachments (MS-Wordbestanden). Alleen platte tekst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie