Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CVP: zonder evaluatie geen nieuw debat stemrecht migranten

Datum nieuwsfeit: 02-10-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE CVP
(2 oktober 2000)

Stemrecht voor migranten:
geen nieuw debat zonder grondige evaluatie

De bekende paars-groene "politics by announcement" kreeg er afgelopen weekend een nieuw voorbeeld bij: Agalev wil het stemrecht voor migranten invoeren. Nadat de groenen hier geen breekpunt van maakten bij de regeringsonderhandelingen, vinden ze een week voor de verkiezingen plots wel dat dit een belangrijke eis is.

De zoveelste aankondiging van het zoveelste plan illustreert opnieuw de chaotische en ondoordachte regeringsstijl van de huidige meerderheid.

Ondertussen blijkt steeds meer dat het huidige vreemdelingenbeleid een debacle is: de nieuwe naturalisatiewetgeving is een schoolvoorbeeld van onbehoorlijk bestuur en de met veel spektakel aangevangen regularisatieprocedure is verzand in traagheid en hopeloze achterstand. Duizenden mensen vertoeven meer dan ooit tevoren in de onzekerheid. Jos Geysels zou beter de regering hierover terechtwijzen, in plaats van stoere uitspraken te doen voor electorale doeleinden.

De CVP blijft rustig en vastberaden op haar eigen lijn:
* Wij voerden het gemeentelijk stemrecht voor EU-burgers in en maakten een open grondwetswijziging mogelijk.

* We hebben de naturalisatieprocedure tijdens de vorige legislatuur versoepeld om migranten de kans te geven zich volledig te integreren en op die manier het stemrecht te verwerven.

* Tegelijk hebben we aangekondigd dat we na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 het resultaat hiervan zouden evalueren en op basis daarvan oordelen of stemrecht voor niet-Europese migranten wenselijk of noodzakelijk is.

En ernstig debat over dit thema is niet mogelijk zonder een grondige voorafgaande evaluatie. Wij zijn in geen geval bereid te gaan improviseren of mee te stappen in een politiek opbod, in welke richting ook. Eerst moet de huidige situatie in kaart worden gebracht, met een duidelijke evaluatie van het gevoerde beleid. Alleen op basis van die gegevens zullen wij - op serene wijze - aan het debat deelnemen.

Stefaan De Clerck
Voorzitter van de CVP

Luk Vanmaercke
Woordvoerder
tel 02/238.38.75
(lvanmaercke@cvp.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie